Почина италианският мафиотски бос Матео Месина Денаро

Той беше арестуван след 30-годишно укриване

Топ
08:30 - 25 Септември 2023
1817
Почина италианският мафиотски бос Матео Месина Денаро

Намиращият се зад решетките италиански мафиотски бос Матео Месина Денаро почина на 61 годишна възраст, предадоха световните агенции.

Денаро страдаше от рак на дебелото черво в последен стадий и беше преместен от затвора в болница в град Акуила, където е починал. Там постепенно лечението му срещу рака беше преустановено и той мина само на палиативно лечение. Преди няколко дни той изпадна в кома.

Матео Месина Денаро, който беше бос на Коза Ностра, беше арестуван през януари след 30-годишно укриване от властите. Той беше заловен от специализирано полицейско подразделение в клиника за лечение на рак в Палермо, където се лекувал под фалшиво име.

Денаро е осъден задочно на доживотен затвор за ролята си в серия от зловещи убийства и взривявания на коли бомби в Италия. Наред с другите престъпления, той е обвинен за атентатите през 1992 г., при които загинаха водещите прокурори, борещи се с мафията - Джовани Фалконе и Паоло Борселино. Денаро е смятан за близък довереник на бившите престъпни босове на мафията Бернардо Провенцано и Салваторе Риина.