Почина изоставеното от майка си 7-годишно дете

Малката Таня страдаше от тежко сърдечно заболяване, имаше нужда от трансплантация

Новини
17:49 - 19 Април 2019
5540
Почина изоставеното от майка си 7-годишно дете

Болното 7-годишно момиченце Таня, което бе изоставено от родителите си в Пловдив, е починало в детската клиника "Свети Георги"в града, съобщиха от лечебното заведение.

Съдбата на нещастното дете потресе цял Пловдив. Детето бе настанено в клиниката преди 3 седмици с тежко сърдечно заболяване. След като разбраха за диагнозата му и че има нужда от сърдечна трансплантация, бащата и майката уведомиха социалните служби, че не могат да се грижат за дъщеря си. Семейството има още три деца.

Майката, която е безработна, се оправда в тв ефира преди дни, че се отказва от детето и го оставя на държавата,  защото не е в състояние да полага медицински грижи за него, а то се нуждае от постоянно наблюдение. Тя се ожали, че лечението струва скъпо, а тя няма достатъчно пари. Родителката уточни, че не може да остави другите си деца, за да стои с Таня в болницата.

Майката е довела детето си в болницата преди три седмици, след като състоянието на детето се е влошило и трябвало по спешност да постъпи в педиатричното отделение. Когато разбрала, че състоянието на момиченцето е критично и то се нуждае от спешна сърдечна трансплантация, тя го изостави, разказваха потресените майки в болницата.

"Нямаме пари да го гледаме...", жалваше се майката Десислава, която е от ромски произход

За да осигурят грижа за болното момиченце, социалните търсиха приемно семейство за малката Таня, но не успяха да намерят такова. Другият вариант бе момиченцето да бъде настанено в център с постоянна медицинска грижа.
Таня така и не успя да намери грижовни родители и издъхна от болното си сърце. До последно докторите са поддържали сърдечната функция с помпа.
Детето е от семейство от ромски произход, което живее в пазарджишкото село Левски. Родителите имат още 3 деца.