Почина Джими Гуменката - бивш талисман на „Левски“

Емблематичният фен на „сините“ се пренесе в небесния сектор „Б“

У нас
20:40 - 12 Ноември 2023
19208
Почина Джими Гуменката - бивш талисман на „Левски“

Емблематичният фен на “Левски” Славчо Василев-Джими, който си бе заслужил статут на талисман на “сините”, се пресели в небесния сектор “Б”.

Джими Гуменката е починал в събота (11 ноември) на 68 години в апартамент в столичния квартал “Дружба”.

Дни по-рано разказахме за кошмарните преживявания на Джими, който спи на гол под в гол апартамент и разчита на съседите си, за да не умре от глад и студ. Налегнат от различни болести, без пенсия и без роднини, на които може да разчита. След статията, в петък Джими е бил посетен от представители на социалните служби. Време за реакция и спасение не е имало. Той е починал в 12 часа на следващия ден. 

Славчо израства в пансион, след като твърде рано остава без майка, а по времето на социализма влиза в отбора на онези извънсистемни играчи, които всячески се опитват да се опълчат на господстващия строй. Точно такива момчета са добре дошли на “Герена”, а на младия Славчо не му трябва много да превърне интереса към футбола в своя основна страст. Навремето се хвали, че е получил фланелка на националния отбор лично от Георги Аспарухов-Гунди и че е приятел с почти всички легенди на “сините”. Само на едно място беше сигурно, че може да бъде открит - на “Герена”. Сигурно най-щастливият ден в живота му е, когато му предлагат да разнася носилката на “Герена”.

Другите фенове някак естествено заобичат Джими Гуменката и го провъзгласяват за талисман на “Левски”. Прякорът му се ражда от само себе си, тъй като Джими зиме и лете ходеше с окъсани гуменки. С тях играеше и футбол на асфалта в двора на Техникума по обществено хранене в близост до Лъвов мост. Част от фолклора на домакински мачове на “Левски” бе свързан с подвиквания към държащия носилката Славчо, ако на нея се е озовал противников играч: “Джими, изпусни го”.