Почина Катя Воденичарова

Една от легендите на БНР е издъхнала тази нощ на 93-годишна възраст

Култура
13:28 - 05 Юли 2020
6137
Почина Катя Воденичарова

Тази нощ на 93-годишна възраст  си е отишла една от легендите на БНР Катя Воденичарова, съобщават от радиото. Завършила класическия отдел на Втора девическа гимназия, a след това „Български език и литература“ в СУ „Св. Климент Охридски“, Катя Воденичарова една година учителства в Родопите, след което постъпва на работа в БНР.

В продължение на 33 години е редактор, а след това и ръководител на „Детско-юношески предавания“ и на „Хумор, сатира и забава“ на програма „Христо Ботев“. Невероятната и енергия е вложена в популярни предавания за деца като "Бате Райко Многознайко“, „Хоп Троп и Художникът Почти Вълшебник“, „Приказки за Радослав“. Чувството и за хумор и усетът за радио са в основата на първия риалити формат у нас „Тромбата на Вили“ и сатиричната буфо-опера „Цар и водопроводчик“, предаванията „Кафе с автограф“, „Дядовата ръкавичка“, „Хумористично ателие“.

След себе си тя остави и осем радиопиеси, шест куклени пиеси, осем театрални пиеси, осем телевизионни пиеси и сценарии за филми, десет книги с повести и разкази, посветени на децата.

В понеделник (6 юли) от 10 часа по програма „Христо Ботев“ ще прозвучи „Цар и водопроводчик“.