Почина легенда на Челси

Томи Болдуин е защитавал цветовете още на Арсенал, Милуол и Манчестър Юнайтед

Спорт
11:16 - 23 Януари 2024
3331
Почина легенда на Челси

Легендата на Челси Томи Болдуин почина на 78-годишна възраст след дълго боледуване, съобщиха от клуба. „Изпращаме нашите сърдечни съболезнования на семейството и приятелите на Томи“, написаха „сините“ от Лондон.

Макар и един от по-малко бляскавите играчи в известната пищна група, Томи Болдуин беше важно зъбно колело в отбора, който редовно стигаше до финали за купата в края на 60-те и началото на 70-те години и грабна два престижни трофея за първи път в историята на Челси.

Той се премества през Лондон, за да се присъедини към Челси от Арсенал през септември 1966 година, като част от замяната на друг нападател, Джордж Греъм, който пое към „артилеристите“.

Въпреки че стана професионален футболист в Хайбъри, Болдуин е роден в Гейтсхед и беше рядък северняк в отбора на Челси от онази епоха. След като премина към „Стамфорд Бридж“, той се радва на голмайсторски дебют през октомври 1966 година, като гост на Манчестър Сити, където отбеляза втория гол при победа с 4:1, която изпрати новия му отбор на върха в лигата.

Играейки в нападателна роля, той вкара 17 гола през първия си сезон, включително един в дебюта си срещу Манчестър Сити, и игра във финала за ФА Къп през 1967 г. като Челси загуби с 1:2 от Тотнъм на „Уембли“.

Болдуин отбеляза 16 гола във всеки от следващите два сезона, но тези години завършиха без трофей. През 1970 г. той играе във финала за Купата срещу Лийдс Юнайтед, като този път завършва от страната на победителите, като Челси печели с 2:1 в преиграване.

На следващата година Болдуин помогна да вдъхнови Челси за победа с 2:1 над Реал Мадрид във финала на Купата на носителите на купи в Атина, но след това звездата му започна да избледнява. Контузии, загуба на форма и разногласия с мениджъра Дейв Секстън относно социалните му дейности се комбинираха, за да намалят възможностите му да играе, и след периоди под наем в Манчестър Юнайтед и Милуол, той се присъедини към Грейвсенд и Нортфлийт. Болдуин играе в кариерата си още за Сиатъл Саундърс и Брентфорд, където приключва кариерата си през 1978 година.

Болдуин има общо 239 мача за Челси, отбелязвайки 91 гола. В по-ново време Болдуин все още живееше близо до „Стамфорд Бридж“ и работеше като домакин на мачове – винаги щастлив от възможността да се събере отново със съотборници, с които споделяше толкова славни моменти, и да се срещне с фенове, които им се радваха толкова много.