Почина легенда на Португалия

Фернандо Шалана е полуфиналист от Евро'84

Спорт
12:21 - 11 Август 2022
2810
Почина легенда на Португалия

Бившият халф на Португалия Фернандо Шалана е починал на 63-годишна възраст, съобщиха от бившия му клуб Бенфика. Шалана излиза от академията на португалския гранд, преди да изиграе 27 мача за страната си – това включва и достигането на полуфиналите на европейското първенство през 1984 година, където отборът губи от бъдещия шампион Франция.

Атакуващ полузащитник, той има и временни треньорски престои начело на мъжкия тим на Бенфика и прекара време и като наставник на младежкия им отбор.

„Фернандо Шалана, нашият Малък гений, си отиде от този свят на 63 години в ранните часове на сряда, 10 август. Едно от великите и вечни имена в историята на Бенфика, той се присъедини към клуба на 15-годишна възраст и я представлява първо като играч за 13 сезона (1874-1984 и 1987-1990) и след това, за много години, като технически елемент, свързан с футбола. В този момент на скръб, флагът на Бенфика е вдигнат наполовина на стадион „Да Луж“ и в кампуса на отбора“, се казва в изявление на двукратния европейски клубен шампион.

През 1976-а, на 17 години и 25 дни, той става най-младият футболист във висшия футболен ешелон на Португалия и печели шест шампионски титли на страната с Бенфика. Следват две титли и две Купи на Франция с Бордо, преди да се завърне в Бенфика. Той приключва кариерата си на 33 години след кратки престои в Беленензеш и Ещрела Амадора.

Шалана бе познат и с прякора си Шаланикс поради мустаците си, които наподобяваха тези на героя от комиксите Астерикс.