Почина легендарният китарист Джеф Бек

Роден е през 1944 г. в Лондон под името Джефри Арнолд Бек

Топ
12:39 - 12 Януари 2023
2391
Почина легендарният китарист Джеф Бек

Легендарният китарист Джеф Бек почина на 78 години, съобщи „Гардиън”.

Причина за смъртта е "внезапен бактериален менингит", съобщила е неговата представителка Мелиса Драгич. Той е издъхнал в болница близо до дома си в Англия. 

Едно от трите китарни величия, свирили в групата "Ярдбърдс" през 60-те - другите двама са Ерик Клептън и Джими Пейдж - Бек бе застраховал пръстите на ръцете си за 7 милиарда паунда. Носител на осем награди "Грами", два пъти приеман в Залата на славата на рокендрола - веднъж като соло изпълнител и втори път като член на "Ярдбърдс", той бе неуморен експериментатор със звука. “Ако не счупя поне 10 музикални правила в дадена песен, значи не съм си свършил работата” - така описва собствения си стил музикантът.

Роден е през 1944 г. в Лондон под името Джефри Арнолд Бек. Като дете пее в църковния хор, а на китара започва да свири в юношеските си години. Става част от в "Ярдбърдс" през 1965 г., където е препоръчан от Джими Пейдж. Въпреки че по това време (Клептън е свирил в бандата и я е напуснал междувременно) групата вече има успех, своите най-големи хитове тя записва през 20-те месеца, в които в нея свири Бек. 

По-късно създава собствените си формации "Джеф Бек груп" и "Бек, Богърт и Апис". Повечето от композициите му са чисто инструментални, с фокус върху новаторския звук и обхващат жанрове като блус рок, хардрок, джаз фюжън и дори електронна музика. Участва в албуми на Мик Джагър, Джон Маклафлин, Тина Търнър, Мориси, Джон Бон Джоуви, Кейт Буш, Роджър Уотърс, Стиви Уондър и много други. Въпреки че е считан за един от най-големите виртуози в своята област, той не успява да постигне и поддържа търговския успех, постигнат от други негови колеги и съвременници. Една от причините за това е тинитусът (шум в ушите), от който се разболява през 80-те години. 

От 1976 г. живее неизменно в имението си в Съсекс, а за последната си, шеста съпруга Сандра Кеш се жени през 2005 г. Записва 18 студийни албума, последният сред които е "18" от 2022 г., съвместна продукция с Джони Деп. Сътрудничеството им включва кавъри на Марвин Гей, Velvet Underground и други класически изпълнители, както и няколко авторски композиции на Деп. Албумът получи тежки критики от музикалните познавачи. 

Репутацията на бог на китарата обаче остава с Бек до края на живота му. Минути след новината за смъртта заваляха жалейки от негови знаменити колеги. "Новина, която разбира сърцето... никой не свиреше на китара като Джеф. Моля, сдобийте се с първите два албума на "Джеф Бек груп" и вижте величието", написа Джийн Симънс от "Кис".

Китаристът на "Блек Сабат" Тони Айоми пък каза в Туитър, че е "тотално шокиран": "Джеф беше толкова мил човек и изключителен, гениален китарист".