Почина легендарният треньор по борба Христо Мирянов

Негови възпитаници са олимпийският шампион Георги Райков и медалистите Нено Ненчев, Цеко Попов, Стефан Лазаров, Петър Славчев

Спорт
15:37 - 27 Юни 2019
2964
Почина легендарният треньор по борба Христо Мирянов

На 85-годишна възраст ни напусна легендарният треньор по борба Христо Мирянов.

Заради възрастта му, мнозина го бяха забравили, но семейството му сподели днес за кончината му на 25 юни.

Поклонението ще се състои в събота (29 юни) от 11:30 часа на Централните софийски гробища.

В над 35-годишния си стаж като треньор по класическа борба в ЦСКА Христо Мирянов е подготвил цяла плеяда български борци, завоювали 29 златни, сребърни и бронзови медали на Летните олимпийските игри в Москва през 1980 г., световни, европейски и балкански първенства, както и един златен пояс на Международния турнир "Никола Петров", проведен в гр. Плевен през 1989 г.

Негови възпитаници са десетки преуспели борци, сред които олимпийският шампион Георги Райков и медалистите Нено Ненчев, Цеко Попов, Стефан Лазаров, Петър Славчев и много други.

През 1985-1986 г. Мирянов е старши треньор на националния представителен отбор по борба на Република Ирак, с който завоюва отборно първо място на Арабските игри в Мароко с 2 златни, 4 сребърни и 2 бронзови медала.

През 1995 г. е избран за почетен председател на столичния спортен съюз по борба под егидата на Софийска голяма община. Участвал е в организирането и провеждането на "Празника на борбата" с над 500 участнищи - деца и юноши, от столични спортни дружества, клубове и училища по класическа и свободна борба.

През 2015 година Христо Мирянов е удостоен със званието "Почетен гражданин на София".

Преди седмица правителството предложи на Президента на Република България да издаде указ за награждаване на Христо Мирянов с медал "За заслуга" за приноса му към Република България в областта на спорта.

Изказваме искрените си съболезнования към близките на Христо Мирянов!

Поклон пред паметта му!