Почина легендарният югославски рок музикант Бора Джорджевич

Фронтменът на група „Рибля чорба" си отиде след битка с тежка пневмония

Топ
18:25 - 04 Септември 2024
1763
Почина легендарният югославски рок музикант Бора Джорджевич

Легендарният югославски рок музикант и фронтмен на група „Рибля чорба" Бора Джорджевич почина в болница в Любляна след битка с тежка пневмония, съобщи днес групата му. Той беше на 72 години.

„Уважаеми приятели, с тъга и съжаление ви съобщаваме, че ни напусна нашият приятел и брат Борисав Бора Джорджевич. Почивай в мир, скъпи наш Боки“, написа групата във Фейсбук профила си днес.

Бора Джорджевич ще бъде погребан в родния си град Чачак, Централна Сърбия, потвърди кметът на града  Милун Тодорович, цитиран от телевизия Ен 1. Скоро в Чачак ще бъде открита улица, която ще носи името на популярния певец, каза още Тодорович.

Бора Чорба, както е известен музикантът, е роден  на 1 ноември 1952 г. Започва музикалната си кариера още като ученик в самодейната ученическа група „Хермелини“, а през 1972 г. създава първата група „Заедно“, с която записва няколко песни и печели локална популярност. През 70-те години той записва песни и с групите „Хайдук Станко и ятаци“, „Здраво“ и „SOS”. От последната произлиза и създадената през 1978 г. „Рибля чорба“, на която до края на живота си е основен вокалист и автор на песни. Преди това за кратко е член на групите „Сунцокрет“ и „Рани мраз“, припомнят сръбските медии.

Джорджевич беше един от най-известните музиканти на сръбската и югославската рок сцена, а „Рибля чорба“ се превръща в една от най-обичаните рок групи в бивша Югославия. Някои от песните, които Джорджевич пише, съдържат политическа критика и провокативни стихове. След издаването на албума „Коза ностра“ през 1990 г. Джорджевич е обвинен в „обида на работническата класа на Югославия“, но обвиненията скоро след това са свалени, припомня телевизия „Ен1“.

Последният албум на групата излиза през 2019 г. Бора е автор и на няколко стихосбирки.

От „Ен1“ припомнят, че музикантът беше член на Градския комитет на Демократическата партия на Сърбия в Белград, а след политическите промени в западната ни съседка за известно време е бил съветник на министъра на културата.

През 2021 г. Бора е удостоен от сръбския президент с орден „Звездата на Караджордже“ – първа степен. Наскоро получи и почетен орден от президента на босненската Република Сръбска Милорад Додик.

Джорджевич е носител на наградата на Академия „Иво Андрич“ за поетичната книгата си „Пустинен остров“, почетен гражданин е на хърватския град Книн. През 2002 г. родният му Чачак също го удостоява със званието почетен гражданин.

Джорджевич беше критикуван за политическата си позиция в по-късните си години и за негови изявления, които според някои насърчават сръбския национализъм, информира Франс прес. Въпреки спорното му публично присъствие, Джорджевич продължи активно да изнася успешни концерти в бившите югославски републики.

Сръбският президент Александър Вучич заяви, цитиран от Танюг, че „един великан“ си е отишъл от света. 

„Той ни остави наследство с песните си и с огромната си любов към Сърбия. Нека е вечна славата му и Бог да прости душата му“, написа Вучич в Инстаграм профила си.

Председателят на сръбския парламент Ана Бърнабич отбеляза, че музикантът е оставил голяма следа с музиката си и е белязал цяла една епоха.

„Когато си отиват легенди, на всички ни трябва време да обработим тази информация. Искам преди всичко да изразя съболезнования на семейството, приятелите, членовете на групата и сътрудниците му“, каза Бърнабич пред сръбската телевизия „Първа“.

Сръбският вицепремиер и министър на вътрешните работи Ивица Дачич каза, че с музиката на Бора са отраснали много поколения и тя продължава да се слуша и от най-младите.

„Музиката, на която е посветен цял живот и е създавана с огромна любов и талант, тя е абсолютно вечна и ще продължава да вдъхновява много поколения. Творчеството на Бора остава евъргрийн на сръбската музикална сцена заради специфичния стил, чувствителността и истинския творчески талант, който той притежаваше“, написа Дачич в профила си в Телеграм.