Почина любимият сладкар на Тодор Живков

Бай Стойчо Георгиев е създател на популярната в миналото паста „Бачиново“

Новини
20:15 - 28 Септември 2023
7133
Почина любимият сладкар на Тодор Живков

На 92-годишна възраст почина най-възрастният работещ сладкар в България, известният благоевградчанин бай Стойчо Георгиев, създател на популярната в миналото паста „Бачиново“. Нея той кръщава на парка, където се разхождал в младостта си. Както разказваше приживе бай Стойчо, той я измислил заради клиентите, които са търсели по-леки сладкиши с по-малко захар. Незабравима ще остане и неговата торта „Гараш“, която са правили заедно със съпругата му Венка.

Бай Стойчо е бил любимият сладкар на Тодор Живков. Когато бившият Първи ходел на лов в Банско, ги вдигали с Венка през нощта, за да направят банички от бутер тесто за закуска на Живков.

Стойчо Георгиев е в сладкарския бранш от 1 май 1947 г. От 16-годишен чиракува в сладкарницата към Окръжния комитет на партията. Тънкостите в занаята научава от майстора Славчо Петров в София, където го изпращат да се учи на сладкарство. Към занаята привлякъл и жена си Венка. През 1962 г. двамата участват в създаването на сладкарска кооперация, а след това творят специалитетите си в благоевградския хотел „Ален мак“.