Почина наш известен арабист и семитолог

Актуални новини
11:53 - 18 Септември 2024
1745
Почина наш известен арабист и семитолог

Академичната общност на Софийския университет "Свети Климент Охридски" е покрусена от внезапната загуба на доц. д-р Виктор Атанасов Тодоров, дългогодишен преподавател в катедра "Арабистика и семитология" към Факултета по класически и нови филологии. Уважаваният учен и преподавател почина на 18 септември 2024 година след кратко боледуване, оставяйки след себе си богато научно наследство и незаличима следа в сърцата на колеги и студенти.

Роден на 5 юни 1963 година в София, Виктор Тодоров израства в семейство с унгарски и български корени, което предопределя неговия интерес към езиците и лингвистиката. Още от ранна възраст той проявява особен афинитет към неиндоевропейските езици, което по-късно го отвежда към специалност "Арабистика" в Алма матер.

Академичният път на доц. Тодоров е белязан от забележителни постижения. През 1996 година той защитава дисертация на тема "Категорията определеност/неопределеност в българския и арабския език", а през 2007 година е избран за доцент с хабилитационен труд "Словоизменението в древните семитски езици". Този труд, публикуван от Университетското издателство "Свети Климент Охридски", бележи нов етап в развитието на научните му интереси.

Научноизследователската дейност на доц. Тодоров се отличава с уникално съчетание между класическата арабистична лингвистика и сравнителния езиковедски подход към семитските езици. Той е автор на лекционния курс "Увод в семито-хамитското езикознание" - задължителна дисциплина в специалност "Арабистика", на която е титуляр през последните десетилетия.

Последната му монография "Монофонемни слово- и формообразувателни форманти в семитските езици: етимологичен анализ", издадена през 2022 година, затвърждава позицията му като водещ експерт в областта на сравнителното семитско езикознание. Освен това, доц. Тодоров е титуляр на ключовата дисциплина "Морфология на арабския език" в учебния план на специалността "Арабистика".

Научните интереси на доц. Тодоров обхващат широк спектър от теми, включително словоизменението в древните семитски езици, проблемите на етимологичния анализ, граматическите категории в семитските езици и ергативния строеж на праафроазиатския език. Той е сред авторите на единствения български учебник по арабски език за студенти, оставяйки трайна следа в образованието на бъдещите арабисти.

Освен изтъкнат учен, доц. Тодоров е бил и талантлив редактор, допринесъл за популяризирането на българската литература в чужбина. Сред редактираните от него преводи са английските версии на романи като "Времеубежище" на Георги Господинов и "Хайка за вълци" на Ивайло Петров.

Многостранната личност на Виктор Тодоров се допълва от неговата страст към музиката. Той не само е бил ентусиазиран колекционер на рок плочи, но и активен музикант, композитор и текстописец. През последните години от живота си, той издава три албума с групата Splendor and Misery, оставяйки своя отпечатък и в музикалния свят.

"С кончината на доц. д-р Виктор Тодоров катедрата "Арабистика и семитология" и академичната арабистична общност, а в по-общ план и българската езиковедската наука, загубиха рядък и незаменим специалист, сърдечен колега, обичан преподавател и скъп приятел. Поклон пред светлата му памет!", се казва в съболезнованието от академичната общност на Софийския университет "Свети Климент Охридски".

Загубата на доц. д-р Виктор Тодоров оставя празнина в българската лингвистика и арабистика, която ще бъде трудно запълнена. Неговият принос към науката и образованието, както и топлотата му като колега и приятел, ще бъдат дълго помнени от всички, които са имали привилегията да го познават и работят с него.