Почина операторът-легенда Радослав Спасов

Култура
20:40 - 20 Октомври 2024
3708
Почина операторът-легенда Радослав Спасов

Отиде си големия оператор Радослав Спасов. Той остави името си в историята като оператор на над 20 знакови български игрални филма, повечето от които са сред най-добрите в българското кино: „Мъжки времена”, „Вилна зона”, „Лачените обувки на незнайния войн”, „Авантаж”, „Мера според мера”, „А сега накъде”. Радослав Спасов почина на 81-годишна възраст, а тъжната вест събощиха от кино "Одеон".

Той е още сценарист, режисьор, продуцент. Роден е на 14 юни 1943 г. в с. Остров, Оряховско. Завършва операторско майсторство във ВГИК, Москва.

Съсценарист и оператор е на "Време разделно" - любимият филм на зрителите от формата на БНТ "Лачените обувки на българското кино" (2015). Работи с някои от най-големите български режисьори: Георги Дюлгеров, Едуард Захариев, Иван Андонов, Георги Стоянов, Киран Коларов, Рангел Вълчанов, Людмил Стайков. Дебютира като режисьор през 1993 г. с филма „Сирна неделя“.

Режисьор е и на „Откраднати очи“, за който получава наградата на публиката в официалната конкурсна програма „Толерантност“ на Международния кинофестивал „Палич“, Сърбия и Черна гора (2005). Негов е филмът за Леа Иванова „Пеещите обувки” (2016), както и „Живи комини” (2018). Радослав Спасов беше удостоен с Наградата на София за цялостен принос към изкуството на киното през 2023 г.

„Човекът, който много, твърде много е вплетен във филмите, които съм направил, е Славчо, Радослав Спасов – операторът на повечето от тях”, пише за него Георги Дюлгеров в книгата си „Биография на моите филми".

Поклонението пред Радослав Спасов ще се състои на 22 октомври, вторник, от 11.30 ч. в столичната църква "Св. Седмочисленици".