Почина първият главсек на МВР - ген. Тодор Бояджиев

Паралелно с кариерата си на разузнавач е зам.-търговски представител на България в САЩ

Общество
16:15 - 26 Ноември 2022
3775
Почина първият главсек на МВР - ген. Тодор Бояджиев

Бившият депутат от Великото Народно събрание и бивш зам.-началник на Първо главно управление на Държавна сигурност (ДС) ген. Тодор Бояджиев е починал. Тъжната новина бе съобщена от негови близки.

83-годишният ген. Бояджиев е издъхнал в петък в село Граматиково, където е израснал.

Генерал Тодор Бояджиев е роден на 10 октомври 1939 година в град Карнобат, но прекарва детството си в странджанското село Граматиково. Завършва гимназия в Бургас, а след това и радиоинженерство в МЕИ-София. Работил е повече от 30 години в българското разузнаване. Започнал като лейтенант разузнавач, стига до зам.-началник на Първо главно управление на "Държавна сигурност".

През 1990 г. става първият главен секретар на МВР и получава генералско звание. Паралелно с кариерата си на разузнавач е зам.-търговски представител на България в САЩ и пълномощен министър в мисията ни към ООН в Ню Йорк. С указ на губернатора на Оклахома е почетен посланик на добра воля на щата. Депутат в 7-то ВНС и 39-то НС .

Автор е на повече от 10 книги за разузнаването, някои от които издадени на руски и английски език. За книгата "Ким Филби - Разузнавача - Човека" е награден с руския медал Ветеран на студената война. Доктор хонорис кауза и почетен професор.