Почина пенсионерът от Белозем, завлечен със 130 хил. лв.

Общество
13:48 - 31 Август 2024
6150
Почина пенсионерът от Белозем, завлечен със 130 хил. лв.

67-годишният Стоян Минчев от пловдивското село Белозем, от когото две братовчедки измъкнаха 130 хил. лв. с измама, е починал. Едната от тях - Атанаска Георгиева беше осъдена на 13 години затвор от окръжните магистрати, другата - Вида Колева - на 12, в престъплението е замесен и мъжът на първата Стоян Петров, който получи 7 години. И тримата са обжавали присъдите си и предстои насрочването на делото в Апелативния съд. 

Стоян Минчев и 24-годишната тогава Атанаска се запознали на гарата в Пловдив през 2022 г. Тя му споделила, че мъжът й я напуснал и тя трябва сама да се грижи за децата си, и пенсионерът й дал дал пари, за да помогне.  Жената трябвало да му ги върне, но не го направила и му казала, че ще уреди майстори да му ремонтират къщата за компенсация. Нейни познати се появили в дома му и сменили няколко улука, после спрели работа. Междувременно Атанаска завъртял любов със Стоян, запознала го и с братовчедка си Вида (на 45 г.) и двете продължили да му искат пари, като го карали да тегли кредити и да продава земи. Според близките на двете жени Минчев е имал интимни отношения и с Вида. Братовчедките отричат да са мамили пенсионера, той им давал доброволно пари заради близостта им. "Всичко беше по любов", извика на едно от заседанията по делото Атанаска.

Когато разбрал, че е измамен и разорен, Стоян Минчев получил инсулт. Трудно се придвижваше и едва говореше в съдебната зала, но успя да разкаже своята версия. "Като им казах, че повече не няма да тегля пари, ме заплашиха, че ще ми запалят къщата", обясни той.

Делото ще продължи и след смъртта му, като неговите наследници - сестра му идвамата й синове, може да се конституират като страни. "Ще продължим битката за справедливост", заяви пред "24 часа" единият от племенниците на починалия - Миню Грозев.