Почина певицата от "Флашданс" - Айрийн Кара (ВИДЕО)

Изпълнителката е първата жена от смесен брак между кубинец и негърка, спечелила "Оскар"

Шоу
15:21 - 26 Ноември 2022
11469
Почина певицата от "Флашданс" - Айрийн Кара (ВИДЕО)

Айрийн Кара, прочула се с песните към филмите "Фейм" и "Флашданс", почина на 63 години, съобщи нейната говорителка. Композитор, музикант и изпълнител, тя си е отишла в дома си във Флорида, като причината за смъртта ѝ не се посочва.

Славата ѝ буквално избухва през 1980 г. с екранизацията на Fame ("Слава"), в който първоначално е избрана да участва като танцьорка, но ѝ дават да играе ученичката в арт колеж Коко Ернандес - роля, написана специално за нея. Кара пее и титулната песен за филма, вдъхновил много млади хора да се занимават с танци, хореография и сценични изкуства.

За едноименната песен тя получава две награди "Грами" - за най-добър нов творец и за най-добър женски поп вокал.

Оскарът идва през 1983 г., когато е отличена за най-добре песен за "Флашданс" от едноименния филм. Тя участва в написването на текста заедно с Кийт Форси, а песента е композирана от Джорджо Мородер, който тогава работи с диско звездата Дона Самър. За пръв път жена от смесен брак междукубинец и американска негърка печели оскар извън категориите за актьори.

Следват "Грами" за най-добро изпълнение на поп вокал от певица, Златен глобус за най-добра оригинална песен и Американска музикална награда за най-добра R&B музикант.