Почина топдизайнерът Исеи Мияке

Японецът правеше прочутите пуловери на Стийв Джобс

Стил
12:51 - 09 Август 2022
2563
Почина топдизайнерът Исеи Мияке

Световноизвестният японски моден дизайнер Исей Мияке почина на 84-годишна възраст, съобщиха източници от компанията му. Известен с революционните си похвати и с иновативния си стил и парфюм, Мияке изгради глобална модна марка, емблематична част от която са черните пуловери с висока яка на Стив Джобс.

Дизайнерът експериментира с традиционни и модерни техники по време на цялата си кариера, продължила повече от 50 години.

Японски медии уточняват, че причината за смъртта на Мияке е тежко заболяване - рак на черния дроб. Той е починал в петък и вече се е състояло частно погребение.

Роден в Хирошима през 1938 г., Исей е само на седем години, когато градът е опустошен от атомната бомба, хвърлена от САЩ в края на Втората световна война. По време на падането на бомбата той е бил на училище в класната стая. Като възрастен избягва да говори за това, а през 2009 г. написа в материал в New York Times, че не иска да бъде известен като "дизайнерът, оцелял след атомната бомба".

"Когато затворя очи, все още виждам неща, които никой никога не би трябвало да изпитва", написа тогава той, добавяйки, че в рамките на три години след бомбардировката майка му е починала от излагането на радиация.

Известен със своята практичност, Мияке е споделял, че като малък е искал да стане или танцьор, или спортист, преди разглеждането на модните списания на сестра му да го вдъхнови да промени посоката.

През 60-те години се премества в Париж, където работи с прочутите модни дизайнери Ги Ларош и Юбер дьо Живанши. След това за кракто живее в Ню Йорк, преди да се върне в Токио през 1970 г., за да отвори Miyake Design Studio.

До 80-те години на миналия век той се слави като един от най-революционните дизайнери в света, тъй като работи с материали от пластмаса до метал - както и с традиционни японски материали и хартия.