Почина защитникът на Сергей Антонов - Джузепе Консоло

Италианският адвокат отстояваше истината, че българинът не е замесен в покушението срещу папа Йоан Павел Втори

Актуални новини
09:20 - 23 Юли 2024
2700
Почина защитникът на Сергей Антонов - Джузепе Консоло

На 76 години почина дългогодишният италиански парламентарист и уважаван юрист Джузепе Консоло. Роденият в Неапол на 6 септември 1948 г., син на морски офицер, бе основният защитник на българина Сергей Антонов след покушението среща папа Йоан Павел II през 1981 г.

Консоло бе женен за руската княгиня Наталия Романова и е баща на актрисата Николета Романова. Той е сенатор и депутат няколко поредни мандата след 2001 г, привърженик на Джанфранко Фини и Силвио Берлускони.

През 2016 г. за заслугите му към България Консуло стана „доктор хонорис кауза“ на Софийския университет.

Атентатът срещу папа Йоан Павел ІІ или както още е известен „българската следа“ нанесе огромни имиджови щети на България. Страната ни се превърне в „черната овца“ пред католическия свят. В действителност Сергей Антонов никога не е стрелял срещу папата, за това е отговорен турският терорист и член на крайната националистическа група „Сивите вълци“ Али Агджа.

След процеса срещу него Сергей Антонов беше с разклатено здраве и почина в самота през 2007 г. по времето, когато България празнуваше свободата на други свои мъченици – българските сестри и доктор Здравко Георгиев, които бяха освободени след дългогодишен плен по скалъпено обвинение от диктатора Муамар Кадафи.

„Загадка е защо България и Сергей Антонов са били избрани за мишена на атентата срещу папа Йоан Павел Втори, на която аз не мога да дам отговор, но Антонов е напълно невинен”. Това каза на 31 март 2016 г. проф. Джузепе Консоло, когато бе на премиерата на книгата „ Сергей Антонов – страдалецът от Рим” от Атанас Кременлиев и покойния Марин Петков.

"Моментът вече настъпи и България бе оневинена напълно за атентата срещу папа Йоан Павел Втори”, посочи проф. Консоло. „Да, трябва да мине време, за да се убедят, но истината ще възтържествува. Засега единственото, което знам със сигурност е, че Сергей Антонов е абсолютно невинен и това никак не е малко”, категоричен бе проф. Консоло.

През 2018 г. в България е издадена книгата на Джузепе Консоло „Атентатът срещу папата - истинската история“, в която разказва за историята около атентата срещу папата и „българската следа“.

Юристът бе собственик на една от най-големите адвокатски кантори в Италия. Доцент е по конституционно право в Юридическия факултет на университета "Луис Гуидо Карли“.

"Истински борец за тържество на правото, справедливостта и свободата, познавач и ценител на българската история. Висшият адвокатски съвет се прекланя пред паметта на големия приятел на България - Джузепе Консоло и от името на признателната адвокатурата в България, изказва своите съболезнования и съпричастност на неговото семейство, близки, приятели и съратници", заявиха от българския Висш адвокатски съвет по повод кончината на италианския адвокат.