Почина Жива Кюлджиева

Култура
18:51 - 31 Декември 2021
19078
Почина Жива Кюлджиева

Изпращам годината с тъжната новина, че днес ни е напуснала Жива Кюлджиева! Поклон пред светлата й памет!

Това написа в профила си в Инстаграм голямата наша певица Йорданка Христова.

Жива Кюлджиева е текстописец, създал текста на популярната песен "Тъмно червена роза".      

Жива Кюлджиева е родена през 1932 г. в Бургас. Тя произхожда от известен род със заслуги към България. Прадядото на нейния баща и бащата на поета революционер Христо Ботев са братя. Жива Кюлджиева расте в среда, в която музиката и литературата са част от ежедневието, затова не е удивително, че тя от малка пише стихове.

Завършва Бургаската девическа гимназия с пълно отличие, след което учи в София за рентгенов лаборант. След като се омъжва за професионалния музикант Никола Кюлджиев, започва да пише текстове за песни.

Жива Кюлджиева се отличава с това, че обикновено пише текстовете си по вече създадена музика, което е най-добрата форма за съчетаване на музиката с текста и по тази причина, както и поради дълбокото разбиране на музиката тя е един от най-предпочитаните автори на текстове. Натрупва сравнително бързо достатъчен обем творчество от поезия за песни, издадени в стихосбирка „Жива - стихове и песни“. През творческия си път е написала текстове за редица именити български изпълнители: Мустафа Чаушев, Йорданка Христова, Паша Христова, Лили Иванова, Емил Димитров, Мими Иванова и Развигор Попов, Мая Нешкова и много други.

Жива Кюлджиева многократно е носител на първи награди за текстовете си за песни от конкурсите: „Море и спомени“ във Варна, „Златен кестен“ в Петрич - два пъти на първо място и „Бургас и морето“ - първа награда за текст на песента „Не вярвам“в изпълнение на голямата актриса Искра

Радева по музика на Хайгашот Агасян. Напълно заслужено през 2007 г. Жива Кюлджиева е удостоена със „Златна лира“ от Съюза на българските музикални и танцови дейци за изключителен принос за развитието на съвременната българска музика и за 50 години творческа дейност. Жива Кюлджиева е член на „Дамски литературен салон“ Евгения Марс от 20 години. В издаването на всеки две години от салона „Алманах“ тя винаги има от 10 до 20 нови стиха и песни.