Починалите от коронавируса в Италия вече са над 2000

За едно денонощие броят на жертвите на заразата се е увеличил с 19 %

ЕС
22:22 - 16 Март 2020
3860
Починалите от коронавируса в Италия вече са над 2000

През последните 24 часа в Италия са починали още 349 души от новия коронавирус, с което общият брой на жертвите достига 2158 души, или увеличение от 19 процента за едно денонощие, предаде Франс прес.

Броят на заразените в страната е нараснал от 24 747 на 27 980 души, или увеличение от 13 процента за 24 часа, най-ниското увеличение откакто в Италия бяха открити първите заразени на 21 февруари, предава БТА.

От досега заразените 2749 са напълно оздравели спрямо 2335 предишния ден. В спешни отделения има 1851 души спрямо досегашните 1672 души.

Френският премиер Едуар Филип предложи насроченият за 22 март втори тур на местните избори да се отложи за 21 юни.

Премиерът се опира на препоръките на научния съвет за борба с коронавируса и е взел решението след срещи с партийни лидери.

Финландия обяви извънредно положение заради коронавируса, включващо затваряне на учебни заведения и забрана за посещения в старчески домове, първоначално до 13 април, предаде ДПА.

Изключения ще се правят за деца от първи до трети клас, чиито родители изпълняват жизненоважни обществени задачи.

Детските градини ще останат отворени, но се препоръчва по възможност децата да си стоят у дома.

Министър-председателката Сана Марин заяви, че програмата в 19 точки, която предстои да бъде официално приета утре, ще позволи също незабавно затваряне на границите освен за завръщащи се у дома финландски граждани и за доставки на стоки.

Финландските граждани в чужбина бяха приканени незабавно да се върнат в страната.

Забраняват се събирания на повече от 10 души. Затварят се и културни институции като библиотеки, музеи и театри, както и спортните зали и младежките центрове.

Малта затваря всички барове, ресторанти, спортни зали и клубове до второ нареждане от утре в полунощ, съобщи премиерът Робърт Абела, цитиран от Ройтерс.

В Малта има 30 заразени с коронавируса и няма смъртен случай. Островът е спрял влизането на хора от Франция, Италия, Германия, Испания и Швейцария, а всички пристигащи в страната се поставят под двуседмична карантина.

Абела заяви, че правителството прави всичко възможно да избегне национална карантина, но че ще въведе и тази мярка, ако се наложи.

Британците трябва да прекратят всички незадължителни контакти и да избягват клубовете, пъбовете, театрите и всякакви несъществени пътувания, каза британският премиер Борис Джонсън.

"Хората трябва да започнат да работят от дома, където е възможно. Сега е моментът да се спрат незадължителните контакти с други хора и всички несъществени пътувания. Сега епидемията наближава фазата на бързо нарастване преди достигането на пика и без драстични действия заразяванията може да се удвояват на всеки 5-6 дни", каза той.