Почитаме цар Борис Покръстител

У нас
08:29 - 02 Май 2019
1600
Почитаме цар Борис Покръстител

Днес църквата чества паметта на свети цар Борис-Михаил – покръстител на българите. Той е наречен равноапостолен светец, защото неговото дело в България и на Балканите може да се равнява на делото на първите апостоли.

Борис-Михаил (IX век - 2 май 907) е български владетел, който налага християнството и въвежда славянската писменост в България. Той управлява от 852 до 889 г. и за кратко в 893 г., когато детронира първородния си син Владимир Расате и възкачва на престола другия си син Симеон. След официалния акт на покръстването си Борис приема християнското име Михаил.

В исторически изследвания понякога е наричан и Борис-Михаил. Единствените преки свидетелства за титлата, използвана от Борис, са негови печати и надписът, намерен край село Балши, Албания. В тях той се нарича с гръцката титла „архонт на България“, превеждана обикновено като „владетел“, а през Х-XI век - и като „княз“. В славянобългарските извори от този период Борис носи титлата „княз“, а от времето на Второто българско царство - и „цар“. В съвременната историография Борис е наричан с различни титли. Повечето автори приемат, че той променя титлата си при приемането на християнството. Според тях, преди покръстването той използва титлата хан или кан, а след това - княз или цар. Според друга теория титлата княз е носена от българските владетели още от времето на Аспарух. 

2 май тази година е и Светъл четвъртък от Светлата седмица. На този ден се благославят светите апостоли Йоан и Яков.