Почитатели оставят цветя и свещи пред дома на Тина Търнър в Швейцария

Топ
12:23 - 25 Май 2023
2968
Почитатели оставят цветя и свещи пред дома на Тина Търнър в Швейцария

"Защото тя е кралицата": скоро след като в сряда вечерта бе съобщено за кончината на певицата Тина Търнър на 83 години, почитатели започнаха да се струпват пред дома й край Цюрих, в Швейцария и да оставят цветя и свещи, съобщи АФП.

Сред десетките букети с цветя, оставени пред високата желязна ограда на Шато Алгонкуин в Кюснахт, на брега на езерото, е оставена ръкописна бележка "you are simply the best" (Ти си просто най-добрата).

"Шокиран съм", каза пред АФП 48-годишният словенец Миран Знидер, който живее наблизо и едва сдържа сълзите си. "Не очаквах да се случи така скоро".

Защо е дошъл пред дома й? "Защото тя е кралицата, кралицата на всички жени. Обичам Тина", отговаря той.

Тълпата се струпва пред оградата, всеки чака реда си, за да остави букети с цветя и свещи. Песен на Тина Търнър звучи от аудиосистемата на автомобил, паркиран наблизо.

"Това е много тъжен ден", каза Йозгюр Арзик. "Израснах със синовете на Тина Търнър, живея наблизо. Винаги съм слушал песните й и наистина тъгувам, че я изгубихме. Просто исках да съм тук", каза той.

Певицата се установи в Швейцария през 1995 г. с партньора си, германеца Ервин Бах, на 67 години. През 2013 г., три месеца, след като се омъжи за Бах и получи швейцарско гражданство, тя се отказа от американското си гражданство.

За да получи швейцарски паспорт, на Тина Търнър се наложило да изучи германската и швейцарска култура. Местните медии я представят като гражданин за пример. Тя редовно участва в референдумите - и местните, и националните, които са характерни за швейцарската политическа система.

Светът загуби икона, написа в Туитър президентът на Швейцария Ален Берсе. Той изрази съболезнования към близките на "тази впечатляваща жена, която намери втория си дом в Швейцария".

"Тина Търнър вдъхнови хората по света с уникалния си глас и докосна много от жителите на Кюснахт с топлината и скромността си", се посочва в изявление на местния градски съвет. В него се припомня, че певицата е поддържала близки връзки с местната общност, спонсорирала е спасителна лодка, която носи името "Тина", дарила е коледната украса за Кюснахт.

 Музиканти и знаменитости от цял свят отдават почит на Тина Търнър с публикации в социалните мрежи, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес.