Почивни станции на морето стават полеви болници

Общество
14:55 - 08 Април 2020
3360
Почивни станции на морето стават полеви болници

2500 легла общо на територията на Варна ще могат да се обособят при нужда със 117 апарати за обдишване, заяви областният управител на Варна Стоян Пасев.

В момента има 100 апарата за обдишване, очакват се още 17. “Бройката не е достатъчна, но е по-добре от първоначално обявените 60 апарата. Държавните почивни бази на територията на комплексите са в готовност да приемат пациенти с по-леки форми на коронавирус”, допълни областният управител на Варна.

“Две станции на МВР, две военно-почивни станции в курорта Св. Св. Константин и Елена, както и почивните станции на БАН. Общо 1500 легла, без откритите 300 в Спортна зала, става въпрос за случаите, в които пациентите не могат да се изолират вкъщи”, уточни Пасев.

700 са леглата в болниците, които включват както инфекциозните отделения, така и целите болници като Военно-морска болница, която е напълно изолирана.

Така броят на леглата, определени за болни от коронавирус в различни фази на заболяването достига 2500 - общо на територията на областта, обобщи областният управител на Варна Стоян Пасев.