Почна се! Гръцки полицай гръмна бежанец на браздата

Топ
16:45 - 02 Март 2020
3567
Почна се! Гръцки полицай гръмна бежанец на браздата

Патакламата покрай бежанската вълна започна! Гръцката полиция, патрулираща на границата с Турция, е убила мигрант от Сирия, опитващ се да влезе на територията й, пише Daily Sabah.

Ахмед Абу Емад получил огнестрелна рана, в резултат на което починал сутринта на 2 март. Тялото на убития е доставено в Турция.

Емад е един от хилядите бежанци, които са опитали да преминат границата с надеждата да започнат нов живот в Европа, пише изданието. 

В навечерието на 1 март гръцкото правителство изрази загриженост за нелегалните имигранти. Властите разгледаха ситуацията като заплаха за националната сигурност и обещаха да предприемат подходящи мерки. Според официалния представител на правителството Стелиос Пецас, турските власти ръководят и насърчават движението на нелегални мигранти.

На 29 февруари турският президент Реджеп Тайип Ердоган обяви, че страната му е отворила своите граници с Европейския съюз за сирийските бежанци. Той посочи, че Турция няма да затвори вратите си. След това турският министър на вътрешните работи Сулейман Сойлу заяви, че Анкара е позволила на над 100 000 бежанци да преминат границите на Европа. На границата нелегалните мигранти нощуват на открито. Съобщава се за многократни разпри с полицията и опити на мигранти да пробият границите.