Почна се! Ню Йорк иска ваксина за кръчма

Куриози
08:41 - 04 Август 2021
3997
Почна се! Ню Йорк иска ваксина за кръчма

Ню Йорк ще стане първият голям град в САЩ, който ще изисква доказателства за ваксинация срещу Covid-19 в ресторанти, фитнес зали и други бизнеси, заяви кметът Бил де Блазио, цитиран от Ройтерс.

Посредством широкодостъпните ваксини американските власти се борят с последния скок на инфекциите, вместо да разпоредат отново затваряне на бизнеса и оставяне на хората вкъщи, както направиха миналата година, предаде БНР.

Във вторник Центровете за контрол и превенция на заболяванията издадоха нов 60-дневен мораториум върху изселването от жилища в райони с високи нива на случаи на Covid-19, въпреки решението на Върховния съд през юни, което предполага, че подобен ход ще изисква Конгресът на САЩ да приеме ново законодателство по този въпрос.

Правителството на САЩ и няколко американски щата, заедно с някои болници и университети, вече изискват служителите да се ваксинират. Компанията Tyson Foods стана един от най-големите частни работодатели, изискващи имунизация на работниците срещу коронавируса.

Управляващите на  Ню Йорк ще изискват доказателство за поставена поне една доза на Covid ваксина, като това ще се прилага от 13-и септември. Подобно на изискванията за носене на маски и миналогодишните заповеди за оставане у дома, планът на града вероятно ще срещне твърда съпротива.