Почна се... Съдът отмени 300 лв. глоба за неносене на маска в автобус

Общество
14:29 - 23 Ноември 2020
2689
Почна се... Съдът отмени 300 лв. глоба за неносене на маска в автобус

300 лв. глоба за неносене на маска в градския транспорт беше отменена от Софийския районен съд, защото наредбата на здравния министър не била публикува в "Държавен вестник".

На 27 юни около 11,40 часа служител в сектор „Общинска полиция“ при СДВР се намирал на спирка на градския транспорт. Той забелязал как от автобус № 88 слязла пътничка. Тя била без маска на лицето си и не използвала друго средство, покриващо носа и устата й.

По това време в сила е заповед № РД01-353/22.06.2020 г. на министъра на здравеопазването, в която се казва, че пътниците в обществения транспорт трябва да имат маски или друго средство, което да покриват носа и устата.

Униформеният служител поискал документите й и съставил акт за административно нарушение. На 16 юли на пътничката е издадено наказателно постановление, с което й е наложена глоба от 300 лв. Тя я оспорила пред Софийския районен съд.

Преди да вземе решението си съдия Урумов изяснява какъв по характер административен акт е заповедта на министъра на здравеопазването от 22 юни.

Този нормативен акт обаче не е породил своето правно действие, защото не е обнародван в "Държавен вестник", така както изисква АПК и конституцията.

"Този нормативен акт не може да се прилага от правораздавателните органи и неговите разпоредби не могат да служат за въвеждане на права и задължения за гражданите, нито за санкциониране на поведението на последните при установено поведение, несъответстващо на предписаното от нормите на заповедта", посочва съдът.