Почти 4000 са смъртните случаи в Иран

В чужбина има подозрения, че съобщаваните от Техеран официални данни са занижавани

Новини
20:52 - 08 Април 2020
2945
Почти 4000 са смъртните случаи в Иран

Иранските власти обявиха, че от заболяването Ковид-19, причинявано от новия коронавирус, са починали още 121 души, с които общият брой на смъртните случаи в страната, най-засегната в Близкия изток от пандемията, достигна 3993, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

През последното денонощие Иран е регистрирал 1997 нови случаи на зараза с коронавируса, с които общият брой потвърдени случаи става 64 586, съобщи Киануш Джаханпур - говорител на министерството на здравеопазването, на излъчвана по телевизията редовна пресконференция.

На 19 февруари Иран обяви първи случай на заразен, в централния град Кум.

В чужбина има подозрения, че съобщаваните от Техеран официални данни са занижавани, отбелязва Франс прес.

Джаханпур каза още, че 3956 пациенти са в критично състояние към днешна дата.

От началото на епидемията в Иран 29 812 болни, настанени в медицински заведения, са се възстановили. В страната са извършени над 220 975 теста за установяване на коронавирус.

В Иран не е въведена карантина, но властите призоваха хората да си стоят у дома, колкото е възможно.

Забранено е движението между градовете, а голяма част от предприятията, които не са от решаващо значение, са затворени.

Иранският президент Хасан Рохани обяви днес на министерско заседание, че "втора вълна" в борбата срещу новия коронавирус трябва да започне от събота и тя ще е по-трудна от първата.

От 11 април в Иран ще бъдат отворени някои фирми с "нисък риск", съобщи Рохани. Той уточни, че икономическата активност трябва да се поддържа колкото се може повече, докато се води
борба с коронавируса.

Това съобщение беше разкритикувано от някои експерти и високопоставени представители на властите. Рохани обаче каза, че "няма друг начин".

Ръководителят на иранската Агенция за атомна енергия Али Акбар Салехи каза днес, че Иран продължава да развива ядрената си програма, въпреки че пандемията от Ковид-19 предизвиква
опустошения в страната, предаде ДПА.

Центрофуги от ново поколение скоро ще бъдат пуснати в експлоатация в завода за обогатяване на уран в Натанц, съобщи той по телевизията.