Почти дузина са загиналите при артилерийски обстрел в Харков

През последното денонощие в болници са били приети 44 ранени, сред които 20 военни

Новини
21:40 - 28 Февруари 2022
2534
Почти дузина са загиналите при артилерийски обстрел в Харков

Най-малко 11 души са загинали при руски артилерийски обстрел срещу втория по големина украински град Харков, а десетки са били ранени, съобщи областният губернатор Олег Синегубов. Той определи събитията от изминалото денонощие в града като "военно престъпление и геноцид". По-рано от градския съвет информираха, че през последното денонощие в болници са били приети 44 ранени, сред които 20 военни.

Агенция „Ройтерс“ съобщи, че 27-километров руски военен конвой се приближава към Киев. За стотици бронетранспортьори, танкове, оръдия и спомагателни машини са в конвоя, съобщава американската компания за сателитно наблюдение "Максар текнолъджис".

Междувременно днес на беларуска територия се проведоха и преговори между Украйна и Русия. След продължилите близо 5 часа разговори - първият опит за дипломация от началото на въоръжения конфликт, украинската и руската делегация са се отправили съответно в Киев и в Москва, за да информират ръководствата си за постигнатото. Не се съобщава за пробив, но, според изявления, са набелязани някои допирни точки. Очаква се да се проведе и втори кръг на преговорите.

Украинският президентски съветник Михайло Подоляк ги определи като "трудни". В „Туитър“ той написа, че руските представители „са останали на твърде предубедена гледна точка за разрушителните процеси, които Русия задейства“.

Същевременно стана ясно, че френският президент Еманюел Макрон отново е разговаря по телефона с руския си колега Владимир Путин и го е призовал да прекрати войната.