Почва се! 44 лв. вместо 5 за банков превод до Великобритания

Новини
12:37 - 08 Януари 2021
5190
Почва се! 44 лв. вместо 5 за банков превод до Великобритания

Последиците от Брекзит все по-осезаемо започват да се усещат. Вчера информирахме читателите си, че краят на евтиното пазаруване по Интернет вече е дошъл, а днес научаваме и че банковите преводи към Обединеното кралство поскъпват драстично.

За това предупредиха още преди Нова година всички банки, като обясниха причината с Брекзит.

Всички плащания към и от Обединеното кралство, без значение от валутата на плащането, ще се обработват и изпълняват като плащания към и от страна извън Европейското икономическо пространство (ЕИП), съобщиха те.

И докато в края на 2019 г. европейска директива сложи юзди на банковите такси при преводи в евро в целия ЕС и така те паднаха около 10 пъти, за преводите в държавите извън ЕИП такива ограничения няма. В банковите тарифи операциите за там фигур​ират в отделни графи и струват в пъти повече.

За пример - допреди Нова година банков превод от България към Великобритания излизаше 5 лева. От няколко дни насам същата операция вече струва минимум 22 евро, или 0,22% от цялата сума, става ясно от тарифата на една от банките в топ 3. Отделно от това се  начислява и допълнителна такса "комуникационни услуги", която възлиза на още 9 евро.