ПОД ЕГИДАТА НА ГОЦЕ: Над 100 люспи от БСП правят нов ляв блок без Корнелия

Мая Манолова, Георги Кадиев, Лупи, Татяна Дончева и опозиционери на "Позитано" 20 се прегърнаха след години на вражди

Политика
15:15 - 29 Ноември 2022
6632
ПОД ЕГИДАТА НА ГОЦЕ: Над 100 люспи от БСП правят нов ляв блок без Корнелия

Над 100 знакови социалисти, бивши членове на БСП, събра новата лява егида на експрезидента Георги Първанов в препълнената зала 7 на НДК. Люспите от Столетницата свирят сбор с идеята да настъпи рестарт на левицата, но без участието на фигурите от настоящето ръководство на "Позитано" 20. Вместо това на поканата на Гоце (основател на АБВ) за възраждане на лявата идея у нас се отзоваха лица като Татяна Дончева (Движение 21), Мая Манолова (Изправи се, БГ), почти всички членове на идейното течение в рамките на БСП "Социализъм ХХI в.", Александър Томов (Евролевицата), Георги Кадиев (Нормална държава), Симеон Славчев (МИР), както и други куп опозиционери на Корнелия Нинова. 

Че кризата е ударила не само държавата, но и политическите партии отбелязаха и Костадин Паскалев, и Валери Жаблянов като основни оратори на кръглата маса, организирана от Първанов в партньорство с русофилката Светлана Шаренкова. 

Единствената формация, която не се е отзовала на поканата им, била Българска прогресивна линия на ексдепутата Красимир Янков. 

Основните теми на кръглата маса са възраждането на социалната справедливост и възстановяването на равенството на гражданите. А Паскалев изрично подчерта, че форумът не представлява действие, което може да се разглежда като учредително събрание, нито да се избира лидер. 

Жаблянов пък наблегна, че една от целите на кръглата маса била да се защити парламентарната държава и социалните устои. "Тук сме да се опитаме да върнем живеца в лявото политическо пространство и да възстановим поне част от авторитета му", отбеляза бившият зам.-шеф на Народното събрание. А генералната цел била в името на обществото. 

Бяха отправени и мнения представители на кръглата маса да намерят път и към ръководството на БСП за общо явяване на следващите избори. В понеделник Корнелия Нинова пък покани обратно всички напуснали БСП да си възстановят членството и партийните карти. Думите на Нинова: "Върнете се" обаче бяха посрещнати на нож от почти всички присъстващи около Първанов днес. 

Първа сред тях бе Мая Манолова, която заяви на форума, че не можело да няма силно ляво представителство в НС и местната власт при такова социално неравенство, каквото имало у нас. "Има нужда от социално отговорни партии и политици. Днес правим стъпка в правилната посока. Това няма да стане само с патос, декларации и пламенни речи. Хората чакат от нас да отговорим на въпроса защо и кога загубихме доверието им, да признаем грешките си и да кажем по какъв път ще вървим", анализира бившата зам.-председателка на парламента и член на висшето ръководство на БСП в миналото.

"Лявото е в кома", констатира тя. Манолова директно нападна ръководството на Столетницата, което се превърнало в приватизиран частен клуб на послушковци. "Няма идеи, има коленичене пред ГЕРБ и ДПС", добави Манолова. 

А идеята била да се обединят левите сили за обща кандидатура за кмет на София и силно представителство в следващия състав на Народното събрание. С категорична заявка: "Без участието на Корнелия Нинова". 

Според Манолова е възможно създаването на ляв блок, който да събере и обедини всички формации, напуснали някога БСП. 

Очаквано, форума не уважиха нито доскорошният президент на ПЕС Сергей Станишев, нито по-стари муцуни от управлението на БСП в миналото като Жан Виденов и Михаил Миков - фигури, недолюбвани силно от Георги Първанов. 

Експрезидентът припомни, че точно в зала 7 на НДК през 2001 г. е бил подписан договорът за съюза "Нова левица", предопределил по-късно и състава на "Коалиция за България". От думите му стана ясно, че изпитва силна носталгия по идеята на "Клуб 100" за събирането на партията с левите интелектуалци. Сега явно възнамерява да я възроди. А според него възстановяването на устоите на БСП и единението на лявото вървели в синхрон.

"Трансформацията на БСП не бива да се отделя от този процес. Нужна й е идейна промяна. Не програмните документи на партията", смята някогашният лидер на "Позитано" 20. 

Многократно той изтъкна приноса си към развитието на БСП. А сега смятал за необходимо да се помисли и за организационните проблеми пред левицата. И намекна за децентрализация на властта по местните структури. Първанов не харесвал и формулата лидерът на БСП да се избира чрез пряк избор.

"Аз съм инициирал тази процедура и съм минал през нея с АБВ. Това може лесно да се превърне в един авторитарен стил, който да донася победа на действащия партиен лидер и де факто промяната да е невъзможна", за пръв път признава той грешка в концепциите си. 

Първанов заяви още, че да, левицата страда от личностни разногласия и търкания. И лично той бил готов да ги преглътне с идеята тя отново да управлява страната. Иначе си представял равнопоставеност на партиите в новия Социалистически блок, но без "свръх претенции" на малките формации в него. 

Бившият държавен глава отговори задочно и на отправената на Нинова покана за връщането в БСП с припомняне, че той "любимата партия" не е напускал, а бе изключен преди близо 9 години с противоуставно решение на "Позитано" 20 по предложение на т.нар. Другарски съд, председателстван през 2014 г. именно от Мая Манолова. "Да не се събираме силово. Да направим качествено нов субект", призова агент Гоце. 

А да краси залата дойде и певицата Николина Чакърдъкова (член на АБВ от самото й създаване). 

Бившата депутатка - и от БСП, и от ПГ на Изправи се! Мутри вън! Татяна Дончева тушира напомпаното въодушевление от новото събиране на отдавна враждуващи фракции в БСП. Тя напомни, че състоянието на партията изобщо не е за пренебрегване, включително от страна на участниците в днешния форум. "БСП се намира в съвсем друга кондиция и в съвсем друго кадрово състояние", каза тя. И сравни опита за събиране на левицата с дългогодишните усилия в тази посока от страна на фрагментираната десница, които не са се увенчали с никакъв успех. 

"Дали хората ще видят надежда в това ново образувание?", пита Дончева и посъветва другарите си да погледнат сериозно към опита на дясното у нас. "Политиката е състезание по харесване. То не е справедливо и невинаги най-заслужаващите получават доверието, но това е положението", обясни устатата социалистка. И посъветва да не се лансират коалиции с лекота. 

"Трябва да вървим към нов субект. Това не може да се случи с един замах. Може да се наложи коалиционен формат за месеци или година, но още в първата среща трябва да се мисли за нов субект, от типа на ПАСОК и СИРИЗА", смело заяви Дончева - фенка на гръцките големи леви съюзи от времето на Папандреу насам. 

Очаквано, при това в рамките на сбирката в НДК, се породи и първото разногласие. Мая Манолова покани всички присъстващи на протест довечера срещу поправките в Изборния кодекс и връщането на хартиените бюлетини.

Докато от АБВ настояха гостите на Първанов днес да се отправят към централата на партията на Първанов за представянето на новото издание на книгата на Анжел Вагенщайн „Съновидение за св. Борис I“. Стартовите часове и на двете съвпадат... 

Иначе лидерите на формациите приеха единодушно декларация на кръглата маса, в която се открои думата "солидарност" като основа за съвместни действия в политиката. "Време е за широк ляв фронт, защото социализмът има почва у нас. България трябва да преосмисли мястото си в новия свят. Ние сме против война, искаме незабавно прекратяване на военните действия и преговори за мир", се отбелязва в текста й. 

Снимки: Агнес Методиева