Под карантина: В Смолян се оправят кой как може, „маргиналите” са аут

Актуални новини
15:04 - 27 Март 2020
4089
Под карантина: В Смолян се оправят кой как може, „маргиналите” са аут

Община Смолян няма задължение да осигурява храна на хората под карантина, обяви в сряда Община Смолян в имейл до „Отзвук“ в отговор на журналистически въпроси.

Въпроси, зададени след арогантна манипулация на нейния „пресцентър“. Но за това ще стане дума по-нататък. „В случая със заразения смолянчанин с КОВИД-19, както беше оповестено,

той е от маргинализираната общност

и община Смолян е поела ангажимент към ОД на МВР да му осигурява храна по време на карантинния период.“ – пояснява „пресцентърът“ в писмото, което публикуваме едно към едно без редакторска намеса в карето по-долу.

В имейла „пресцентърът“ съобщава още, че на 16 март Община Смолян, управлявана от ГЕРБ в лицето на Николай Мелемов, е открила телефон с номер 0879 9036 08, който да бъде в помощ на възрастните, самотно живеещите и други нуждаещи се хора. На този телефон могат да се дават поръчки за храни и лекарства, които се доставят от служители на Общината и се заплащат от хората, които са ги поръчали.

Отговор на поставените въпроси от вестник „Отзвук“:

Община Смолян няма задължение да осигурява храна на хората под карантината. В случая със заразения смолянчанин с КОВИД-19, както беше оповестено, той е от маргинализираната общност и община Смолян е поела ангажимент към ОД на МВР да му осигурява храна по време на карантинния период.

За да бъде в помощ на възрастните, самотно живеещите и други нуждаещи се хора, Община Смолян откри на 16 март телефон, на който да се подават поръчки за храни и лекарства. Мобилният телефон е 0879 9036 08. След това служители от общината посещават хората и им доставят продуктите. Уточняваме, че продуктите или лекарствата се заплащат от хората. На телефона може да се звъни всеки работен ден от 8,30 до 17.00 часа. 23 –ма души се възползват от тази услуга до момента, като бройката се увеличава. От тази услуга се възползват и хора, които са под карантина. Посочваме, че има съвестни граждани. Днес семейство е позвънило, че се е поставило под доброволна карантина и има нужди от храна. Поръчката е доставена. На никой не е отказано, който е позвънил и на дежурния на община Смолян, и на посочения телефон.

Що се отнася до излъчения репортаж в онлайн изданието на вестник „Отзвук“ на 23 март т.г. със следното заглавие: „Поставени под карантина остават без храна, институциите си прехвърлят топката“. В него Тамара Иванова обяснява, че тя и нейният приятел са поставени под карантина в къща на ул. „Кольо Шишманов“ в Смолян, където бе открит първият заразен с коронавирус смолянчанин. Продуктите за храна са им на привършване, но институциите не са реагирали адекватно.

Община Смолян уточнява, че в събота – 21 март, госпожа Тамара Иванова звъни на дежурния в община Смолян и иска само цигари. В 11,30 часа служител от община Смолян отива на адреса, доставя й две кутии цигари, за които не иска пари от нея. По-късно Иванова отново звъни на дежурния и иска да й бъдат доставени два пакета брашно, мая, бакпулвер, какао, ванилия и две газирани води. В 15,37 часа тези продукти са й доставени от служител на община Смолян.

Община Смолян реагира остро на това изказване, защото помощ на госпожа Иванова е оказана в този момент. Нямали сме за цел да засягаме никого. Време е за солидарност.

Пресцентър на община Смолян