ПОД ЛУПА: Над 50 наблюдатели от 28 страни ще следят произвеждането на изборите в Русия

Ще гласуват и жителите на Донецка и Луганска народна република

Актуални новини
20:13 - 07 Септември 2023
2729

Над 50 наблюдатели от 28 страни от целия свят ще участват в работата на ситуационния център в руската Обществена камара (ОК) по контрола върху произвеждането на изборите в Русия, предаде ТАСС. Руската държавна агенция се позова на Максим Григориев, съпредседател на координационния съвет към ОК за обществен контрол върху гласуването.

"В нашата работа ще вземат участие международни експерти, които идват тук по наша молба и покана. В един момент 55 души от 28 страни от света се съгласиха да бъдат експерти на нашите избори", каза Григориев при откриването на ситуационния център за произвеждането на общите избори в Русия в неделя, 10 септември.

По неговите думи в Русия идват наблюдатели от страни от Европа, от САЩ и Канада, Латинска Америка и Азия. "Практически те идват от целия свят. Те представляват парламенти, органи на изпълнителната власт, политически партии, обществени организация. Това са учени, журналисти, най-различни експерти", допълни Григориев.

Той изказа благодарност на хората, които не са се уплашили да дойдат в Русия "в ситуация на неприкрит по никакъв начин натиск и информационна война с Руската федерация".

За първи път в общите избори в Русия ще участват жителите на самопровъзгласилите Донецка и Луганска народна република и контролираните от Москва части на Запорожка и Херсонска област. Планирани са над четири хиляди изборни кампании в 85 административни единици на Руската федерация, като в 21 региона ще се произведат и избори на длъжностни лица на висши постове, а на 20 места - избори за членове на законодателните органи. Трябва да бъдат заети над 34 хиляди мандата.