Под магистрала: Работници изкопаха гроб със съкровища

Топ
15:32 - 17 Януари 2023
97717
Под магистрала: Работници изкопаха гроб със съкровища

Работници, строящи нова магистрала в Румъния, откриват пълен със съкровища гроб на богат воин и неговия кон. Той датира от V век, когато районът е контролиран от хуните.

Гробът съдържа повече от 100 артефакта, включително оръжия, позлатени предмети и части от златни бижута, инкрустирани със скъпоценни камъни, казва за Live Science Силвиу Ене от Института по археология “Василе Първан” в Букурещ, Румъния, който ръководи разкопките.

„Този гроб е от голямо значение, защото в допълнение към богатия инвентар, той е открит на място заедно с 900 други археологически обекта - ями, жилища и гробове“, пише nationalgeographic.bg

Нашествието на хуните

Етническата принадлежност на “мизилския воин” все още не е известна, но богатите гробни дарове предполагат, че той е принадлежал към управляващата класа в района през хунския период или „ерата на миграцията“, казват Ене и колегите му за Hungary Posts English.

Хуните били номадски конници, произхождащи от Централна Азия. През IV и V век те нахлуват и окупират Източна Европа, като същевременно изместват други народи, като вандалите и готите, от техните земи, принуждавайки ги да мигрират на запад.

Хунското нашествие е сериозен проблем за Източната Римска империя, която до този момент е контролирала голяма част от земите на запад от Черно море.

Но римляните губят значителни територии от хуните, които продължават да настъпват към западната римска провинция Галия (дн. Франция, Белгия, Люксембург, Западна Швейцария и части от Нидерландия и Западна Германия). Дори атакуват Рим, предвождани от Атила, но са спрени в битката при Каталаунските полета през 451 г. Претърпяват поражение и в битката при Недао в Панония (ист.обл.) през 454 г., предвождани от Елак.

Богатият гроб

Последните археологически находки от гроба в Мизил включват железен меч в позлатена ножница, кама с позлатена дръжка и инкрустирана със скъпоценни камъни, железни върхове на стрели и украсени скоби от кост, които някога са били прикрепени към дървен лък, казва Ене.

Открити са също останките от позлатено седло, бронзов котел, части от златни бижута и др. Гробът съдържа целия скелет на воина, като лицето му изглежда е било покрито със златна маска, чиито останки също са намерени.

Археологическото проучване вече е „наполовина завършено“, казва Ене. През следващите няколко месеца костите и артефактите ще бъдат почистени, проучени и изложени в музей, а археологическият обект ще бъде застроен по проекта за магистралата.

На челната снимка: Гробът на воина е открит в един от четирите археологически обекта, разкрити по време на строителството на магистрала в Югоизточна Румъния