ПОД НОСА НА НСО: Къртица на Доган вкарала деребеите на Доган в ЦИК

Шестима доганисти са нощували около масата за регистрация, което е грубо погазване на Избирателния кодекс

Политика
12:12 - 02 Септември 2024
4265
ПОД НОСА НА НСО: Къртица на Доган вкарала деребеите на Доган в ЦИК

Къртица на Доган в ЦИК е вкарала неговите деребеи депутати да пренощуват в помещенията на комисията. И това е станало под носа на Националната служба за охрана, която е на подчинение на президента Румен Радев. Това е брутално погаззане на законите и Изборния кодекс от страна на НСО. Подобно нещо не се е случвало никога досега.

Доганистите са били вкарани в неделя след обяд от Севинч Солакова, секретар на ЦИК, която в момента е член на ЦОБ на ДПС, и заема поста в комисията в нарушение на закона, тъй като е в конфликт на интереси.

Шестима изключени от ПГ на ДПС, начело с Джевдет Чакъров, са пренощували около масата за регистрация - нещо което е в грубо нарушение на Изборния кодекс и което може да се тълкува и като престъпление по Наказателния кодекс.

На публикувани снимки в мрежата се виждат Джейхан Ибрямов, Тимур Халилов и Валентин Тончев, седнали на масата за регистрация на партиите. По късно към тях се присъединил и Джевдет Чакъров, а депутатката Ализан Яхова внесла торби с храна.

Официалното записване трябваше да започне в 9:30 днес. Но заради панаирите на деребеите ЦИК се събра на извънредно заседание и регистрацията беше забавена.

Ако НСО си беше на мястото, би трябвало още снощи депутатите да бъдат изведени от помещенията на ЦИК, но това не се случи. Явно НСО помага на новата сглобка Доган – Радев за овладяване на изборите.

Тази сутрин депутатите потвърдиха, че наистина са спали около масата в в ЦИК и оправдаха влизането си в тези помещения с факта, че са народни представители и като такива имали право да влизат в НС.

ЦИК обаче е самостятелен стратегически обект под охраната НСО и влизането на хора там е абсолютно недопустимо. В конкретната ситуация става въпрос за криминален акт - проникване в сграда с контролиран режим на достъп, което следва да се тълкува и като утежняващо вината им обстоятелство.

Тази сутрин ЦИК, с помощта на НСО, трябваше да поиска същите лица да напуснат доброволно, като им обяснят, че няма как да се зачете тяхното присъствие, преди представител на ЦИК да отворят официалните входове за регистрации. Това обаче не се случи.

Оставането на Севинч Солакова, която е вкарала депутатите незаконно,  на поста секретар на ЦИК, поставя под съмнение всяко едно решение на Комисията.