Подадеш му пръст, отхапе ти ръката: Ресторантьорите искат 5% ДДС

Нашите ползват искането на европейската асоциация на гилдията им

Общество
17:23 - 22 Януари 2021
4214
Подадеш му пръст, отхапе ти ръката: Ресторантьорите искат 5% ДДС

Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) завоалирано си поиска намаляване на ДДС ставката на 5% за заведения, хотели, ресторанти и за целия сектор на гостопримеството. 

 "За намаляване на ставката ДДС в Европа на 5 на сто за заведения, хотели, ресторанти и за целия сектор на гостопримеството, настояват и от ХОТРЕК – Европейската асоциация на хотели, ресторанти, кафенета и заведения, на която Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) е единствен пълноправен член за България. Според ХОТРЕК и БХРА намаляването на ставката на ДДС ще подпомогне както бизнеса, така и заетите в сектора, потребителите, националните и европейска икономики", се казва в публикация на организацията, цитирана от "Банкер". 

Отново позовавайки се на ХОТРЕК, от хотелиерската асоциация подчертават, че с подобна мярка ще се запазят дълготрайно работните места в бранша и ще се гарантират по-добри заплати на заетите в него, ще се спасят засегнатите от кризата сектори, ще се привлекат повече инвестиции, ще се намалят цените за крайните клиенти, ще се повиши качеството на предлаганите услуги и в крайна сметка ще се подпомогне устойчивото развитие на индустрията.

"Освен това намаляването на ДДС в ЕС на 5 на сто ще допринесе косвено и за растежа и заетостта в свързаните индустрии (като строителството). В хазната влизат допълнителни приходи и се пестят разходи от социални помощи, изчисляват от ХОТРЕК", се споменава още в публикацията.

Наред с това БХРА споделя, че зам.-кметът на Москва Владимир Ефимов е поискал от руското правителство намаляване или пълно премахване на ДДС за ресторантьорския бизнес.

Миналата година с промени в Закона за Данък добавена стойност (ДДС) депутатите приеха намаляване на ставката до 9% за ресторантите и кетъринга, настаняването в хотели и къмпинги. Впоследствие бе записано, че ставката ще остане 9% и през 2021 година. 

Завоалирано искане за допълнително намаляване на данъка идва на фона на напрежение между бранша и правителството. Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) настоява в случай, че заведенията останат затворени или бъдат само частично отворени, компенсациите за персонала в предприятията от бранша да бъдат увеличени от 1 февруари на 100 процента от възнаграждението, на което заетите са се осигурявали.

По-твърди в исканията си са от Бългapcĸaтa acoциaция нa зaвeдeниятa, които заявиха готовност за "пpoтecтнo oтвapянe" на ресторанти, кафенета и сладкарници от 1 февруари. 

От последното изказване на премиера Бойко Борисов стана ясно, че засега не е склонен да разреши отваряне на заведенията и ресторантите. Решение се очаква до 31 януари.