Подаряват 10 000 плодни дръвчета на желаещите в Кюстендилско

Новини
11:35 - 02 Март 2024
1551
Подаряват 10 000 плодни дръвчета на желаещите в Кюстендилско

10 хиляди плодни дръвчета ще подари Гората.БГ на желаещи от Кюстендилско, съобщават от организацията.

Днес това ще стане на площада в Дупница от 15 часа, а в Кюстендил - в понеделник.

Ще бъдат подарявани  плодни  дръвчета от разлибни видове - кайсии, сливи (жълта афъзка), дюли, ябълки (подложка), череша ( махалебка, дива), орехи и паркови и медоносни люляци, липи, бряст, явор и др.

Повечето фиданки са 40-130 см, оптимални за прихващане и лесни за засаждане, точно сега е сезонът за тяхното засаждане. Има и такива до 1,5 метра.

Сливите (жълта афъзка), дюлите, кайсиите и орехите са директно плододаващи, ябълките и черешите не са облагородени (подложни са) и следва да се облагородят/ашладисат. Размерите варират.

Гората.БГ засаждат още 1 милион дървета за 5 месеца, като голямата цел е общо 5 милиона дървета в България до 2025 г, засадени с доброволци, вече са засадени над 2.85 милиона.

"Ще помогнем и на пчелите с медоносни дървета, на хората и животните с плодни. На Земята с всяко дърво! И ще направим Кюстендил и региона по-зелени, красиви и чисти. Ще получите инструкции за съхранение, засаждане и грижа. Ще бъде качена и тук в събитието. Ще може да получите по колкото искате дръвчета - 10, 20, 50 или колкото можете да засадите. Правете колкото можете повече добро и засаждайте повече дървета!", апелират от Гората.БГ.