Подаването на газ по „Турски поток“ намалява

На 17 септември денонощните обеми паднали до 35,2 милиона кубически метра

Новини
08:40 - 03 Октомври 2022
2279
Подаването на газ по „Турски поток“ намалява

Обемът на износа на руски газ за Европейския съюз по газопровода "Турски поток" в края на септември 2022 г. е намалял с една четвърт спрямо края на август. Това сочат данните на Европейската мрежа на операторите на газопреносни системи (ENTSOG).

Според изчисленията на "Ведомости" на базата на тези данни, на 29 септември през пункта "Странджа 2/ Малкочлар", разположен на българо-турската граница, за ЕС са изнесени 32 милиона кубически метра газ, което е с 25% по-малко, отколкото в края на август.

Газопроводът "Турски поток" се състои от два тръбопровода с капацитет от 15,75 милиарда кубически метра газ годишно всеки (43,1 милиона куб. м на денонощие). По едната тръба газ се доставя за Турция, а по втората - за България.

На 29 септември, по изчисления на "Ведомости", от Русия за ЕС за експортирани около 74,5 милиона кубически метра газ, от които 42,5 млн. куб. м - през Украйна.

В началото на септември доставките на газ за ЕС на денонощие възлизат на около 86 млн. куб. м, от които почти 43 милиона куб. м се падат на "Турски поток".

След като подаването на газ по "Северен поток" започна да намалява, "Турски поток" започна да работи на максимален капацитет - дневният обем на пренос за ЕС достигна 47,1 милиона кубически метра.

Рязък спад на доставките на газ по "Турски поток" започна на 17 септември, когато денонощните обеми паднаха до 35,2 милиона кубически метра газ.

А на 29 септември стана известно, че поради санкциите на ЕС, Hидepлaндия e oтнeлa лицeнзa зa изнoc нa пpиpoдeн гaз, на кoмпaниятa oпepaтop нa гaзoпpoвoдa "Typcĸи пoтoĸ". Koмпaниятa зaяви тогава, чe въпpeĸи oтнeмaнeтo нa лицeнзa, пpoдължaвa дa тpaнcпopтиpa гaз, ĸaтo e пoиcĸaлa възoбнoвявaнe нa лицeнзa.

Koмпaниятa "Южeн пoтoĸ тpaнcпopт" (South Stream Transport B.V.), ĸoятo e филиaл нa pycĸия eнepгиeн гигaнт "Гaзпpoм", e бaзиpaният в Hидepлaндия oпepaтop нa чacттa oт гaзoпpoвoдa, ĸoятo минaвa пpeз Черно мope.

Отнемането на лиценза на South Stream Transport B.V. не може да ограничи доставките на газ, отбелязва Павел Икерт, управляващ партньор в известна адвокатската кантора. По думите му, от гледна точка на законодателството,

пряк потребител на енергийния ресурс от "Турски поток" е Турция, тъй като газопроводът физически излиза на нейна територия.

От друга страна обаче, адвокатът подчертава, че отнемането на лиценза ограничава техническата поддръжката и ремонтното обслужване на газопровода в бъдеще, включително има забрана за предоставяне на нови резервни части, които се произвеждат и доставят от страни, които са се присъединили към антируските санкции. "Въпреки това, отнемането на лиценз не е пряка забрана за износ на газ", посочва юристът.