Подгорица не прие Закона за еднополовото съжителство

Предвиждаше се тези двойки да са със същите права като хетеросексуалните

Свят
11:38 - 01 Август 2019
1643
Подгорица не прие Закона за еднополовото съжителство

Парламентът в Подгорица не прие Закона за съжителство на еднополови двойки заради липсата на кворум, съобщава електронното издание на черногорския вестник Вести.

Предложеният закон предвиждаше еднополовите двойки в Черна гора да се ползват със същите права като хетеросексуалните, но без възможност за осиновяване на деца. „За“ гласуваха 38 депутати, а четирима се обявиха „против“. Народните представители на опозицията не бяха в залата по време на гласуването. За приемането на предложението бяха необходими 81 гласа „за“.

Законът конкретно предвижда подкрепа, настойничество и подробно регламентира имуществените отношения между партньорите. Той дава право на двамата партньори право да се наследяват един друг.

По отношение на правата и задълженията в системата за здравното осигуряване еднополовите партньори имат равни с тези на всички други осигурени лица, както и по отношение на социалните и детските права.
Законопроектът не позволява родителство, попечителство, приемна грижа и осиновяване на деца. Издръжката на дете е възможна само ако другият партньор не е жив или няма законно живи роднини, които да я поемат.