Подготвят спортната зала във Варна за полева болница

В сряда сглобяват 300 легла

У нас
15:58 - 23 Март 2020
776
Подготвят спортната зала във Варна за полева болница

Зала "Младост" в Двореца на културата и спорта във Варна ще се превърне в полева болница, съобщи областният управител Стоян Пасев.

Тренировката за разкриване на полева болница е във връзка трансформиране на големи закрити площи във временни стационари, които са за карантинирани хора, провежда се от Националния оперативен щаб и се координира с МВР, Здравното министерство, държавния резерв и МО, поясни той. 

"Решихме, че зала "Младост" е по-голяма като площ - 2 декара и половина. Утре ще пристигат леглата, може би в сряда ще почнем да ги сглобяваме", заяви Пасев.

По думите му се очакват 300 легла, като обучението най-вероятно ще започне в сряда. Пасев посочи, че при евентуална нужда и Военноморска болница ще има готовност да приема заразени с COVID-19. 

"Готови сме цялата да я отцепим при евентуална нуждa. За момента само девети етаж прави реорганизация да посреща спешни случаи като Инфекциозна клиника", заяви областният управител за Moreto.net.

В София учението се провежда в зала "Армеец", като на първи етап устройване на временен център за настаняване на пациенти под карантина с възможност за прерастване във военно полева болница.

Втората фаза на тренировката е - дооборудване с необходимото медицинско оборудване и апаратура. Третият етап е - съгласуване на действията на институциите по транспортиране, настаняване и обслужване на пациенти. Последната четвърта фаза на учението е - прекратяване на дейността на временния център за настаняване на пациенти под карантина.