Подигравка: 20 лв. за войниците с чужд език

Владеещите английски, френски, руски, румънски, турски, гръцки и сръбски език с бонус, гласи нова наредба

Актуални новини
15:40 - 17 Септември 2024
1969
Подигравка: 20 лв. за войниците с чужд език

Нов "грандиозен" бонус очаква работещите в армията. Военнослужещите и цивилните служители на Министерството на отбрана и в Българската армия да получават допълнително възнаграждение към заплатата за владеене на чужд език - това предвижда проект на Наредба за условията и реда за изплащане на допълнително месечно възнаграждение. 

Допълнително възнаграждение ще се изплаща за владеещите английски, френски, руски, румънски, турски, гръцки и сръбски език, пише "Телеграф". Размерът му обаче е меко казано символичен - от 20 до 40 лв. 

Размерът на бонуса зависи от нивото на владеене. То ще се определя по стандартизационното споразумение на НАТО STANAG 6001. Така за владеене ниво 2222 и 3333 допълнително военните ще получават 20 лв.

Размерът се увеличава от повишаване на нивото, като най-голям бонус ще получават в размер на 40 лв. владеещите ниво 4444. Военнослужещите и цивилните служители могат да получават едновременно допълнително възнаграждение за владеене на всеки един от чуждите езици.

Бонус за владеене на един или повече от посочените езици няма да се изплаща по време на отпуск за бременност, раждане и отглеждане на дете. Ползване на отпуск за отглеждане на дете до 2-годишна възраст. Също така и при ползване на неплатен отпуск независимо от основанието за ползването му, отстраняване от длъжност и отклонение от военна служба.

Предвижда се наредбата да влезе в сила от 1 октомври тази година.