Подкрепа за ченгетата , осъдени за смъртта на Чората

Протестът бе организиран в социалните мрежи и бе в Кьолн

Общество
12:12 - 03 Юни 2019
1456
Подкрепа за ченгетата, осъдени за смъртта на Чората

Десетки българи, живеещи в Германия излязоха на протест в неделя в защита на петимата полицаи, осъдени по делото "Чората".

Протестът бе организиран в социалните мрежи и бе в Кьолн, защото там от 7 г. живее семейството на единия осъден - Янко Граховски.

На 19 април Мирослав Писов, Иво Иванов, Борис Механджийски, Георги Калинков и Янко Граховски получиха окончателни присъди от ВКС по 7 г. затвор за смъртта на Ангел Димитров-Чората, починал при задържане на 10 ноември 2005 г. Петимата се предадоха доброволно и влязоха в затвора в Бобов дол. В тяхна защита протестираха и стотици благоевградчани, дни след като полицаите влязоха в затвора. 

В петък главният прокурор Сотир Цацаров внесе искане до ВКС за ново разглеждане на делото от нов състав на съда, както и освобождаването им от затвора.

На протеста в Кьолн бяха издигнати плакати "Полицаите не са убийци". До хората се спирали и немски полицаи, които разпитвали за подробности по делото. Те останали много учудени, че техни български колеги са осъдени за изпълнение на служебните си задължения.