Подкрепа за разделяне на РС Македония и Албания към ЕС – на Куковден

Общество
14:19 - 13 Декември 2021
2221

Няма почти никаква подкрепа от държавите в ЕС за разделяне на Северна Македония и Албания в процеса на преговорите за присъединяване към Общността.

Това съобщи високопоставен европейски дипломат, пожелал анонимност, в навечерието на утрешното последно за годината заседание на Съвета на ЕС по общи въпроси, предаде БТА.

Той изрази надежда София и Скопие да намерят решение на откритите въпроси възможно най-скоро, за да може да се определи дата за началото на присъединителните преговори.

В Съвета на ЕС е необходимо единодушие по тези решения, включително за даване на начало на преговорите, посочи дипломатът.

Въпросът с разширяването на ЕС остава в дневния ред за утрешното заседание, но се предвижда да бъде обсъден основно напредъкът на страните от Западните Балкани според тазгодишните доклади на Европейската комисия.

Успоредно със заседанието ще се състоят две нови междуправителствени конференции с Черна гора и Сърбия по изменената преговорна методология, се отбелязва в съобщение за предстоящите срещи.