Подновиха процеса за сваления MH17 в Украйна

Холандия обвинява Русия за сваления самолет, но Кремъл отрича

Свят
13:25 - 08 Юни 2020
1214
Подновиха процеса за сваления MH17 в Украйна

Защитата на процеса за сваления пътнически самолет MH17 на Малайзийските авиолинии през 2014 г. над Източна Украйна ще поиска повече време да се подготви на възобновяващия се днес съдебен процес. Делото беше отложено заради пандемията от коронавирус, информира "Ройтерс".

Петимата съдии, адвокатите и роднини на жертвите са принудени да спазват социална дистанция в съдебната зала, в която максимум се допускат 30 души.

Процесът срещу четирима обвиняеми започна през март след близо 6-годишно разследване на екип от международни следователи от Холандия, Белгия, Австралия, Украйна и Малайзия. Разследващите заключиха, че зенитно-ракетен комплекс е използван при свалянето на самолета. Комплексът е на руската армия, но използван от проруските сепаратисти в Източна Украйна.

Холандия обвинява Русия за сваления самолет, но Кремъл отрича.

Обвиняемите Игор Гиркин, Сергей Дубински, Олег Пулатов и Леонид Харченко са съдени задочно. Пулатов единствен има защита.

Днешното съдебно заседание се очаква да е предимно процедурно, като се занимава с това, което трябва да се разследва преди същността на случая да бъде представена.

MH17 беше свален по време на полет от Амстердам до Куала Лумпур. Всички 298 души на борда загинаха.

Всички заподозрени са заемали висши постове в проруските сили в Източна Украйна през 2014 г., според прокуратурата. Обвиненията срещу тях са в убийство и причиняване на самолетна катастрофа.