Подоляк разкритикува европейския протекционизъм

Във вторник Москва заяви, че нейните войски са напреднали в Източна Украйна

ЕС
13:45 - 21 Март 2024
1172
Подоляк разкритикува европейския протекционизъм

Две години след нахлуването на Русия в Украйна, западните съюзници на Киев все още се опитват да следват две противоположни линии на поведение, въпреки че Москва отприщи дълга, изтощителна война, каза Михайло Подоляк, главен съветник на украинския президент Володимир Зеленски, пред Политико.

"От една страна, Вие сте съюзник и трябва да помогнете на Украйна във войната", каза Подоляк в интервю в столицата на страната. "От друга страна, Вие се опитвате да защитите пазара си по протекционистичен начин."

Отношенията между Киев и неговите европейски съюзници бяха обтегнати от седмици на протести на фермерите в Полша и на други места срещу вноса на селскостопански продукти от Украйна, които подбиват цените на техните продукти.

И сега страните от ЕС са разделени относно това дали да разширят безмитния внос на украинска продукция, докато Полша и Франция настояват за по-строги ограничения.

Подоляк се оплака, че дебатът дали да се наложат отново ограниченията, които бяха вдигнати след атаката на Кремъл срещу Киев, е недостоен за съюзниците на Украйна. Той отбеляза, че европейските страни продължават да търгуват с Русия, въпреки че битките продължават.

"За мен това изглежда странно", каза той. "Вие едновременно финансирате защитата на Украйна, която се защитава от Русия. Вашите компании финансират руския федерален бюджет, 42 процента от който отиват директно за войната. Така че вие сте и тук, и там едновременно."

Кремъл, добави той, се готви за продължителен конфликт и забавя времето, за да направи войната по-скъпа за западните страни и Украйна.

"Русия е заинтересована от дълга война и западните страни да се изморят и да кажат: "Това е, нека потърсим някакво компромисно решение". Но в тази война няма компромисно решение", каза той.

Във вторник Москва заяви, че нейните войски са напреднали в Източна Украйна, добавяйки към поредица от печалби след превземането на град Авдеевка миналия месец. Руското министерство на отбраната съобщи, че неговите войски са превзели село Орливка.

Украинските официални лица започват да се обезсърчават от спряната военна помощ, тъй като запасите от боеприпаси - особено артилерийски снаряди, намаляват опасно, което принуждава фронтовите части да икономисват боеприпаси, докато се борят да предотвратят руско пробив.

Без допълнителни доставки украинците ще умират в по-голям брой, "защото липсват оръжия за водене на ефективна отбранителна война", каза той. "Ще бъде записано в историята как една нация, най-агресивната и кръвожадна, дойде и ни уби, защото Западът не искаше да даде допълнителни снаряди.

По-рано тази седмица, по време на среща в Киев с американския сенатор Линдзи Греъм президентът на Украйна Володимир Зеленски призова Конгреса на САЩ спешно да одобри военната помощ за Украйна.

"За нас е изключително важно Конгресът скоро да завърши всички необходими процедури и да вземе окончателно решение... което ще укрепи украинската икономика и нашите въоръжени сили", заяви Зеленски.

Подоляк каза, че "все още е оптимист за позицията на Съединените щати" въпреки политическите битки, които бушуват, докато страната се подготвя за трудни президентски избори, изправящи президента Джо Байдън срещу бившия президент Доналд Тръмп.

Той каза, че разчита на законодателите на САЩ в крайна сметка да разберат, че подкрепата на Украйна е от съществено значение. "Инвестирането в Украйна е инвестиция в репутацията на Америка, в нейното господство, в правото й да предписва глобални правила и да гарантира, че те не се нарушават", каза той.

По същия начин той не изключи възможността Германия да достави ракетите Taurus с голям обсег, от които Украйна твърди, че се нуждае, за да се атакува руската логистика и доставки.

Германският канцлер Олаф Шолц каза миналата седмица, че доставката на ракетите е "извън всякакви дискусии", като предупреди в Бундестага, че единственият начин ракетите да бъдат доставени е с участието на германски военен персонал. "Това е граница, която аз - като канцлер - не искам да преминавам", каза той.

Но някои в управляващата коалиция на Шолц не приемат това като последна дума. Министърът на външните работи Аналена Бербок, например, призова правителството си "интензивно да обмисли" изпращането на ракетите в Украйна.

Западните сили трябва да осъзнаят, че залогът в тази война е нещо повече от Украйна, каза Подоляк. "Това е война за правилата, по които Вие ще живеете, ние ще живеем, Русия ще живее", добави той. "Ако Русия не загуби, тогава правилата ще бъдат малко по-различни. Автокрацията, насилието, това ще бъдат доминиращите форми на външнополитическия дневен ред.