Подписаха споразумение за роуминг между страните от Западните Балкани и ЕС

Новини
12:13 - 06 Декември 2022
899
Подписаха споразумение за роуминг между страните от Западните Балкани и ЕС

Споразумение за тарифите за роуминг между страните от Западните Балкани (Албания, Босна и Херцеговина, Косово, Черна гора, Република Северна Македония и Сърбия) и Европейския съюз бе подписано днес в Тирана в рамките на срещата на върха ЕС-Западни Балкани, съобщават албанските медии.

Споразумението бе подписано в присъствието на шестимата ръководители на страните от Западните Балкани, председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, европейския комисар по въпросите на съседството и разширяването Оливер Вархей и генералния секретар на Съвета за регионално сътрудничество Майлинда Брегу, съобщи АТА.

Споразумението за роуминга влиза в сила от 1 октомври 2023 г.

След дълги преговори Европейската комисия и Съвета за регионално сътрудничество постигнаха споразумение с мобилните оператори в Европа и на Балканите за намаляване на таксите за роуминг, пише „Топ Ченъл“.

Споразумението за роуминг проправя пътя за стартиране на процеса за премахване на таксата за роуминг между страните от Европейския съюз и Западните Балкани, допълва медията.