Подписвал ли е Борисов секретни документи с Тръмп?

Политика
14:52 - 03 Декември 2019
4638
Подписвал ли е Борисов секретни документи с Тръмп?

Визитата на премиера Бойко Борисов в САЩ и срещата му с американския президент Доналд Тръмп са свързани с подписването на секретни документи. С тази теза, близка до конспиративна теория, избухна един от висшите членове на АБВ на Румен Петков - доц. Георги Кючуков. Според него доказателство за нея било присъствието на военния министър Красимир Каракачанов във водената от Борисов делегация. 

„Ние от АБВ не открихме нито един друг документ, който да документира какво е постигнато в САЩ, освен съвместната декларация. Съществуват предположения, че има подписани секретни документи. Това се подкрепя и от факта, че в делегацията беше министърът на отбраната, което по дипломатически път значи, че има някакъв предвиден съвместен документ със съответния му колега в Щатите“, казва Кючуков. 

Той отново повдига въпроса и за създаването на Координационния център за военноморските сили в Черно море, който отварял много теми и обществото заслужавало да получи конкретни отговори.

„Звучи много странно изявлението на министъра на отбраната, че той ще бъде в координация с граничната полиция на държавите от Черноморския регион. В Бургас има такъв център, който координира дейността на морските администрации на всички държави от Черноморския регион и този център върши много добра работа. Кой ще финансира изграждането на този център? Този център ще бъде център под командването на НАТО или под командването на САЩ? Тоест НАТО връща ли се към срещата на върха от Уелс през 2014 г., когато за такъв център се е говорело или не? Ще има ли българско присъствие в този център, кой ще го обслужва, кой ще го строи, кой ще доставя апаратурата? Интересува ни и как този център се съчетава със заявлението на премиера, че той иска Черно море да бъде зона на туризъм, а не да има военни кораби“, коментира азбукарят. 

От АБВ се опитали да ровят и в протоколите на заседанията на кабинета и на Народното събрание дали и как е даден мандат за делегацията, водена от Борисов, в САЩ, но не успели да открият каквито и да е документи.