Подпомагат украинци с по 250 лева, Здравната каса им плаща лечението

Свят
21:45 - 13 Април 2022
3459
Подпомагат украинци с по 250 лева, Здравната каса им плаща лечението

Украинските граждани, бягащи от войната, настанени в Ловеч, ще получат по 250 лева на член от семейството. Средствата са от събраните дарения по банковата сметка на Общината в помощ на пострадалите от войната в Украйна, информират от общинската администрация.

Постъпилата сума е 9 745 лева, съобщи Валерия Баръмова, началник отдел "Здравеопазване, социални и младежки дейности и спорт", цитирана от Общината. Средствата са предимно по линията на Патрик Мусе от фондация „Доверие - България“.

Помощта ще бъде раздадена на украинските граждани, след като попълнят и подадат заявление по образец в Центъра за услуги и информация на гражданите в Община Ловеч. Това са средства за подпомагане на основни битови потребности. Условието е гражданите да не са настанени в категоризирани места за настаняване (хотели, къщи за гости) и да имат не по-малко от десет дни престой в Ловеч.

От Община Ловеч посочват още, че кметът Корнелия Маринова се е срещнала с украински граждани, настанени в града. В една от залите на Центъра за обществена подкрепа за разговора дойдоха още Весела Цанкова от сдружение „Граждански инициативи“, представители на дирекция „Бюро по труда“, както и ловешки граждани, ангажирали се да помагат.

По време на срещата е станало известно, че ловчалията Николай Томчев, който има фирма за ковано желязо в село Славяни, вече е настанил едно украинско семейство – мъж и жена с две деца, като е осигурил работа на съпруга.

Мая Йовкова вече е помогнала със свой транспорт за докарване от различни градове до Ловеч на 25 души. Тя работи в координация с фондация за помощ на Украйна, като посреща бежанци и ги настанява. Тази вечер пристигат трима, а до края на седмица идват още пет души, добавят от общинската администрация.

Държавата ще поема здравните осигуровки на украинските бежанци, които потърсят статут на временна закрила. Това решиха депутатите, след като в България има вече 80 хил. избягали от войната. Временна закрила обаче са получили около 18 хил. души.

Украинците със статут вече ще могат да отидат при общопрактикуващ лекар или в болница и здравната каса да заплати медицинската помощ, която им е оказана.

Министерският съвет да определя на каква стойност ще са здравните осигуровки на бежанците, за колко време ще се плащат и кой ще е “източникът на финансиране”, предвиждат поправките в закона.