Подразделение на Goldman Sachs иска да купи Subway за $10 милиарда

Американската верига за бързо хранене все по-трудно издържа на по-високите разходи и засилващата се конкуренция

Новини
15:21 - 06 Март 2023
1264
Подразделение на Goldman Sachs иска да купи Subway за $10 милиарда

Подразделението за управление на активи на американската банка Goldman Sachs е сред заинтересованите кандидати за придобиване на американската верига за бързо хранене Subway, съобщават световните агенции.

Цената на сделката може да достигне $10 милиарда. Други заинтересовани страни са Bain Capital, TPG и TDR Capital, обяви британската Sky News. 

Subway е една от най-големите вериги за бързо хранене в света с над 37 000 магазина в 100 държави. Компанията е собственост на двете семейства основатели Фред Де Лука и Питър Бък повече от половин век.

През февруари тази година от веригата за сандвичи обявиха, че разглеждат възможността за продажба на бизнеса

заради все по-високите разходи и засилващата се конкуренция. Subway е едно от най-разпознаваемите имена в индустрията и нейните над 20 000 локации в САЩ я правят най-голямата по брой ресторанти, задминавайки гиганта McDonald's.

Липсата на гишета за коли обаче я засегнаха по време на пандемията, когато много ресторанти бяха затворени. Шефът на компанията Джон Чидси наскоро обяви плановете си да разшири броя на обектите извън САЩ до 25 000.

Що се отнася до ресторантите, Subway е най-голямата верига за бързо хранене отвъд океана.

Оборотът ѝ обаче е намалял през последните 10 години, след като през 2012-а достигна най-високата си стойност от $18 милиарда.

В началото на тази година се появи информацията, че световно известната верига ресторанти за бързо хранене Subway, представена и в България, е наела консултанти, за да проучат възможността за продажба на бизнеса. По информация на The ​​Wall Street Journal, собствениците възнамеряват да продадат веригата ресторанти, но окончателното решение все още не е взето.

Веригата ресторанти се развива по франчайз система и компанията никога не е листвана на фондовата борсата. По данни към 2021 г., компанията има около 37 000 заведения в повече от 100 държави.