Подсъдимият за смъртта на 2 момчета сниман да шофира с краката през прозореца

Топ
15:36 - 29 Септември 2022
2962
Подсъдимият за смъртта на 2 момчета сниман да шофира с краката през прозореца

Клипове в телефона на загиналия на 11 ноември след удар в дърво край пловдивското село Кадиево Тодор Бараков (на 16 г.) показват, че водачът Петър Маринашки е имал обичая да шофира опасно. На едното видео се вижда как той управлява БМВ-то си с краката през прозореца, а на другото – че участва в гонка с публика.

Това разказа пред Пловдивския апелативен съд бащата на момчето, който също се казва Тодор Бараков. При зловещата катастрофа преди близо 2 години загина и друго момче - 17-годишният Виктор Василев. На първа инстанция Маринашки получи 5 години затвор и 8 години без книжка и сега обжалва присъдата си пред апелативните магистрати.

На фаталната дата 21-годишният сега Петър Маринашки потегля с колата си от Стамболийски за Пловдив, като с него са приятелите му Тодор Бараков, Виктор Василев, Георги Недялков и Николай Лисков. Спират за кратко на бензиностанция и когато тръгват отново, Маринашки се обръща за кратко към задната седалка, губи контрол над автомобила и се блъска в крайпътно дърво. Тодор Бараков и Виктор Василев загиват на място, другите 2 момчета се разминават с травми. Самия Маринашки излиза от колата и се опитва да помогне на приятелите си.

Окръжният съд в Пловдив прие, че той е шофирал дрогиран. Маринашки отрича, твърди, че веднага след катастрофатта един от изпратените на мястото полицаи го почерпил с цигара, в която не се знаело какво има. Първата инстанция отхвърли тази версия. Направеният на водача полеви тест е отрицателен, но после му е взета кръвна проба, която реагира положително на марихуана. Кръвното изследване е направено по сигнал, че вечерта преди катастрофата Маринашки е пушил марихуана.

Днес защитата на водача поиска допълнителна токсикологична експертиза, както и разпит на поемните лица и справка от Районното в Стамболийски дали там има арестните помещения. Идеята е, че Маринашки може да е пушил марихуана след удара, защото е бил 4 часа на местопроизшествието, без никой да го охранява, а после бил закаран в управлението на МВР в Стамболийски, където няма арест, и може да е взел дрогата и там. „Трябва се изясни и дали някой му носил храна и напитки и какви“, заяви адвокат Йордан Давчев. Другият защитник на Маринашки – адвокат Райко Илиев, настоя и за допълнителна автотехническа експертиза, защото в задната дясна гума на колата имало метален предмет, което не е отчетено от първата инстанция.

Двете експертизи бяха допуснати от Апелативния съд, ще бъдат разпитани и полицаите, изпратени на местопроизшествието. Следващото заседание е насрочено за 8 декември.