Подуправителят на НЗОК ще продължи да я ръководи за неопределено време

Актуални новини
15:30 - 13 Юли 2023 (обновена)
1771
Подуправителят на НЗОК ще продължи да я ръководи за неопределено време

С 13 гласа "за" депутатите от парламентарната здравна комисия удължиха срока, в който д-р Йорданка Пенкова да е управител на Националната здравноосигурителна каса. Това стана възможно с промени в Закона за здравното осигуряване.
Министерство на здравеопазването подкрепи законопроекта, като от там обясниха, че така ще се гарантира стабилността на здравната система.

До промените се стигна, след като депутатите не избраха нов шеф на касата на 12 юли. 

Временно изпълняващата длъжността управител на НЗОК д-р Йорданка Пенкова коментира, че трябва да се осигури процесът да не бъде прекъснат и подкрепи проекта. Съсловието на лекарите също изказа положителна оценка.

Като конституцоннонесъобразно определи законопроекта проф. Андрей Чорбанов. "Нагаждаме се към казусите, а не правим така, че казусът да се нагоди към законите. Не ми харесва, че няма срок, това означава, че може с години да управлява подуправител. Без фиксирани срокове не трябва да се съгласяваме, заяви той.

Доц. Васил Пандов от "Продължаваме промяната"-"Демократична България" обясни, че законопроектът има за цел да се гарантира сигурността.