Подводният ресторант, който излиза от дълбините (ГАЛЕРИЯ)

"Under" е новата перла в Норвегия, главният готвач е датчанин

Нещо за четене
15:56 - 25 Март 2019 (обновена)
3097
Подводният ресторант, който излиза от дълбините (ГАЛЕРИЯ)

Първият подводен ресторант в Европа вече отвори врати и посреща своите гости. 20 март 2019 година ще остане паметен за южното норвежко селце Линдеснес. 495 m² е площта на "Under", а капацитетът 100 места, което не е никак малко.

Разположен е на най-южната брегова точка на Норвегия - там, където си правят среща бурите от юг и север, и където процъфтява морската флора и фауна, както в сладките, така и в соленоводните води.

Ресторантът ще функционира и като изследователски морски център. Може и да функционира от няколко дни, но туристите, посещаващи Норвегия, вече започнаха да си го отбелязват като задължителна дестинация.

Монолитната форма на "Under" е с дължина 111 фута (34 метра), като половината от нея е над повърхността, а другата под нея, и се опира в морското дъно. Гледката е все едно плавателен съд е потънал наполовина.

Външната му обвивка е изградена така, че се интегрира напълно в морската среда - представете си изкуствен риф, който приветства всевъзможни морски организми.

Дебелите му стени позволяват той да устоява на натиска от налягането, както и на суровите морски условия в тези географски ширини. Масивният панорамен прозорец (11х3,4 м) на ресторанта, приличащ на потопен перископ, предлага уникална и вълнуваща гледка към морското дъно.

В тази сграда в един момент можеш да се окажеш над морското дъно, а в друг момент - точно залепен до него и наслаждаващ се на гледката. Докато хапваш.

Главният готвач е датският емигрант Николай Елитсгаард, който беше мастър шеф на ресторант "Мелтид" в Кристиансанд. Целият екипаж от готвачи наброява 16 души - с много голям опит и привлечени от най-добрите ресторанти от веригата "Michelin".

Но "Under" не е просто ресторант, тъй като в сградата има изследователски морски център. Той ще позволява на различни екипи да наблюдават и заснемат с камери поведението на рибите и на различни други обитатели.

"Under" е история - той е контрастът между ландшафта и морето. Той не е аквариум, а част от дивата природа на Северно море.

Ако времето е лошо и морето е бурно, това е страхотно - седите си в безопасност и се наслаждавате на природата, която всъщност е толкова близо до вас.

Романтично и същевременно приятно изживяване. И не се чувствате като в капан.